Eri maat ovat ottaneet käyttöön hyvinkin erilaisia tiedotuslinjoja koronatartuntojen suhteen. Uuden-Seelannin valitsema linja on erittäin avoin: kaikkien koronapotilaiden ikä, sukupuoli ja paikkakunta on nähtävillä netissä. Nettisivulla kerrotaan myös tartunnan todennäköinen lähde, jos se on tiedossa. Ulkomailta tulleiden tartuntojen osalta kerrotaan esimerkiksi lennon numero, jotta muut samalla lennolla olleet osaavat mennä testiin.

Suomen Uutiset kertoi äskettäin Itävallan terveysministeriön nettisovelluksesta, joka jouduttiin sulkemaan melkein saman tien, koska se paljasti vahingossa liiankin tarkkoja tietoja koronapotilaista. Alueen, sukupuolen ja iän paljastumista pidettiin ongelmallisena potilaiden yksityisyyden suojan kannalta.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö ei suostu kertomaan edes koronan takia tehohoidossa olevien potilaiden lukumäärää sairaanhoitopiireittäin eriteltynä.

Tartunnan kantajien lennon numero kerrotaan

Näihin verrattuna Uuden-Seelannin valitsema linja on kuin maapallon toiselta puolelta. Terveysministeriön nettisivulla kerrotaan maan kaikkien 102 koronapotilaan ikä, sukupuoli ja paikkakunta. Myös tartunnan todennäköinen lähde kerrotaan, jos se on tiedossa. Ulkomailta tulleiden tartuntojen osalta kerrotaan esimerkiksi lennon numero ja päivämäärä, jotta muut samalla lennolla olleet osaavat mennä testiin.

Monet koronatartunnan kantajista ovat tulleet Uuteen-Seelantiin lentäen esimerkiksi Dubain kautta. Joissakin tapauksissa herää ajatus, että tartunnan saaneiden yksityisyyden suoja todellakin vaarantuu, kun listauksessa kerrotaan tietyllä paikkakunnalla asuvasta tietyn ikäisestä pariskunnasta, joka palasi vaikkapa Dubain matkaltaan tiettynä päivänä.

Koronavirus levisi karjankasvattajien konferenssissa

Osa tartunnoista on saatu kotimaassa. Esimerkiksi Queenstownissa pidetyssä hereford-lihakarjan kasvattajien kansainvälisessä konferenssissa on karjankasvatusvinkkien lisäksi levitetty myös koronavirusta.

Joku voisi olla huolissaan, että tällaisen tiedon kertominen leimaa kaikki lihakarjan kasvattajat koronaviruksen levittäjiksi. Joku toinen taas saattaa pitää tiedon kertomista erittäin tärkeänä, jotta muut samassa konferenssissa olleet tietävät mennä koronatestiin.

Uuden-Seelannin potilas numero 1, eli ensimmäinen varmistettu koronatartunnan kantaja, näyttäisi olevan Aucklandissa asuva kuusikymppinen henkilö, joka lensi 26. helmikuuta Iranista Balin kautta Aucklandiin. Hänen sukupuoltaan ei poikkeuksellisesti ole kerrottu.

SUOMEN UUTISET