Kansanedustaja Tom Packalen vaatii hallitukselta ripeitä, voimakkaita toimia koronan torjumiseksi. Nykyiset toimenpiteet eivät riitä. Hän painottaa, että kansakunta on nyt aidosti kriisin partaalla.

Packalen pitää hallituksen koronatoimenpiteitä liian hitaita ja riittämättömiä.

– Tilanne on ollaan menetetty tai ainakin menettämässä. Kansakunta on aidosti kriisin partaalla. Nyt on loppukirin paikka. Meidän on yhdessä torjuttava ne kuolemat, jotka vielä voimme. Hallitus on avainasemassa, eikä se saa nyt empiä, koska sillä on vastuullaan suomalaisten elämät, Packalen kirjoitta.

Hän perustaa tilannekuvansa muun muassa HUS:in asiantuntijoiden julkisuuteen antamiin lausuntoihin ja useisiin viranomaisten kanssa käymiin keskusteluihin.

– Seuraavat askelet ovat selvät. Ne tekevät suomalaisille kipeää, mutta hallitus saa niihin eduskunnan ja kansan selvän enemmistön tuen. Tässä ei kukaan halua politikoida. Vihollista vastaan käydään yhteistuumin. Muutoin Suomea odottaa Italian ja Espanjan kohtalo, jossa oireettomat tartunnan saaneet levittävät tautia aivan liian tehokkaasti ja salakavalasti, ja terveydenhuollon voimavarat pettävät.

– Kaikki muu kuin välttämätön ihmisten tapaaminen ja liikkuminen pitää kieltää. Vain ruokakaupat ja apteekit jäävät auki. Koronaepäillyt aletaan testata kansainvälisten asiantuntijoiden suosituksen mukaisesti. Tiedottamisessa pitää ottaa ryhtiliike. Tietoa täytyy olla tarjolla riittävästi ja sen on oltava kyllin tarkkaa. Suomalaisten on saatava tarkka tilannekuva. Jos tietoa ei tule virallisista lähteistä riittävästi, tyhjiö täyttyy valeuutisilla ja muilla haitallisilla sisällöillä.

– Moni pelkää tiukkojen toimien seurauksia, ja syystä tietenkin. Italia ja Espanja ovat opettaneet, että parempi tehdä ajoissa vaikka vähän liikaa ja kevennellä tarvittaessa jälkikäteen. Tukholmassa Ruotsin Kansanterveyslaitos odottaa tuhansia kuolemia. Miksei näin kävisi Suomessakin? Vielä on mahdollisuus tarttua toimeen.

THL konsultiksi

Packalen ehdottaa THL:n roolin muuttamista ja päätöksenteon keskittämistä johtajaylilääkärelle.

– THL on asiantuntija- ja numero-organisaatio. Siirtyköön se konsultoivaksi asiantuntijaksi, kun sairaanhoitopiirit siirtyvät täysvalmiuteen ja maakunnalliset kriisiorganisaatiot ottavat johdon.

– Päätöksenteko pitää keskittää kunkin sairaanhoitopiirin täysvalmiusjohtajaksi nimetylle johtajaylilääkärille. Hän konsultoi erityisasiantuntijoita niin virologian, epidemiologian, infektiotautien, tehohoidon, pelastustoimen, väestönsuojelun kuin kriisipsykologiankin osalta.

Suomen ja Espanjan tilanteiden yhtäläisyydet

Packalen nostaa esiin tilastotieteilijä, professori Mikko Ketokiven Facebook-päivityksen. Se koskee HUS-alueen ja Espanjan Madridin koronatilanteiden eroja ja yhtäläisyyksiä.

– Espanjan tartunnoista 40 prosenttia on Madridissa. Siinä vaiheessa kun Madridissa tuli voimaan ulkonaliikkumiskielto, päivittäin havaittiin 110 uutta tartuntaa miljoonaa ihmistä kohti. Ulkonaliikkumiskiellon julistamisen jälkeen Madridissa on kuollut noin tuhat ihmistä ja tahti kiihtyy. Kokonaiskuolleisuus on noussut yhdestä viiteen prosenttiin, pääasiassa tehohoitopaikkojen täyttymisen takia. Espanjan hallitusta on arvosteltu siitä, että kielto tuli kaksi viikkoa liian myöhään, Packalen summaa.

– Ketokiven laskelmien valossa Suomessa on vielä aikaa tehdä asiat espanjalaisia varhaisemmassa vaiheessa. HUS kertoi sunnuntaina 71 uudesta tartunnasta, mikä on 43 tartuntaa miljoonaa ihmistä kohti. Ketokiven mukaan HUS-alueella pitäisi olla 190 päivittäistartuntaa, jotta oltaisiin väkilukuun suhteutettuna epidemian samassa vaiheessa kuin Madridissa silloin kun ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan.

– Suomen hallituksella ei ole aikaa tuhlattavaksi.

SUOMEN UUTISET