Euroopassa koronaa vastaan taistellaan sulkemalla alueita, pitämällä sosiaalista etäisyyttä ja korostamalla hygienian merkitystä. Afrikassa moiset ohjeet ovat usein hyödyttömiä, sillä pelkkä käsien peseminenkin on juoksevan veden puuttuessa mahdotonta. Afrikan koronatilanteesta raportoi Kurier-verkkomedia.

Korona jätti pitkään Afrikan rauhaan. Toiveissa oli jopa, että maanosan kuumasta ilmastosta johtuen virus jättäisi tulematta. Toisin kuitenkin kävi ja koronavirus on levinnyt ainakin 40 Afrikan maahan ja Covid-19-tautiin kuolleita on virallisten tietojenkin mukaan yli tuhat.

Valtavat erot valtioiden välillä

Sudanin ja Zimbabwen välisessä Afrikassa eletään kädestä suuhun ja kansalaisten taloudelliset puskurit ovat haave vain. Ihmisillä voi olla useampia sairauksia ja monet kärsivät kroonisesta aliravitsemuksesta. Asiantuntijat pitävät juuri näitä valtioita Afrikan tikittävänä korona-aikapommina.

Kehittyneessä Etelä-Afrikassa on torstaihin mennessä tilastoitu 709 koronatartuntaa ja maahan on julistettu ulkonaliikkumiskielto, joka astuu voimaan perjantaina. Kielto on voimassa toistaiseksi ja ainakin 21 päivää, kertoo Business Insider. Sairastuneiden määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia ja ihmisiä on jo tehohoidossa. Koronakuolemista ei ole vielä raportoitu.

Korona kasvaa köyhyydessä

Hygienia ja jatkuva käsien peseminen on kaiken ydin koronan vastaisessa taistelussa. Monessa Afrikan maassa peseytyminen kaatuu yksinkertaisesti siihen, että saippuaa ja juoksevaa vettä ei ole saatavilla. Ongelma ei koske yksin kaupunkeja, vaan se korostuu maaseudulla.

Vielä on mahdotonta ennustaa, millaisia vaikutuksia koronavirus saa aikaan maanosan eri valtioissa. Kuten Suomen Uutisissa on kerrottu, Afrikan väestö on kuitenkin keskimäärin erittäin nuorta, vain kolme prosenttia mantereen asukkaista on yli 65-vuotiaita. Ja korona iskee lujimmin ikääntyneisiin ja monisairaisiin.

SUOMEN UUTISET