Afrikassa koronaan sairastuvat useimmiten he, jotka matkustavat paljon tai ovat muuten olleet tekemisissä ulkomaalaisten kanssa. Se rikkaampi osa väestöstä. Silti Afrikan maat kopioivat Euroopan liikkumiskieltoja ja sulkevat köyhät slummeihin.

Ulkonaliikkumiskielloilla voi olla kauaskantoisia seurauksia, arvelee SVT:n Afrikan kirjeenvaihtaja Johan Ripås. Kansalaiset pitäisi rokottaa tauteja vastaan mutta rokotuskampanjat ovat jäissä koronan takia. Tuhkarokko, malaria, HIV, tuberkuloosi ja ripuli vievät hautaan miljoonia ihmisiä joka vuosi Afrikassa. Taudit tappavat juuri heitä, jotka vastaavat perheiden elatuksesta.

Yläluokka sairastaa

Coronavirus in Africa Tracker kertoo maanosan ajankohtaisen Covid-19-tilanteen. Sairastuneet ovat keskittyneet Marokkoon, Algeriaan, Egyptiin ja Etelä-Afrikkaan. Silti Saharan eteläpuolisissa maissa kopioidaan surutta suuren maailman mallia, jossa alueita suljetaan ja väestön liikkuminen estetään.

Keniassa ja Etelä-Afrikassa yhä useammat asettavat kyseenalaiseksi koko väestön sullomisen sisätiloihin. Lähinnä siksi, että Covid-19-tauti on iskenyt raskaimmin yläluokkaan, Kenian hyväpalkkaisessa parlamentissa koronaan on sairastunut 17 kansanedustajaa.

Nälkä ajaa kansan liikkeelle

Keniassa levottomuudet ovat jo alkaneet. Nairobin Kiberan slummialueella ruoan puute on johtanut mellakoihin. Sadattuhannet ihmiset elävät ghetossa toimeentulon äärimmäisellä rajalla ja nyt vähäisetkin tulot ovat koronan myötä kadonneet.

Eurooppalaisten kannattaisi kiinnostua asiasta. Jos kansa lähtee nälissään liikkeelle, määränpää on erittäin todennäköisesti etujen Eurooppa. Ja tulijoita on helposti ei kymmenen, vaan sata miljoonaa. Afrikassa asuu nyt noin 1,2 miljardia ihmistä. YK:n ennusteen mukaan luku nousee 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

SUOMEN UUTISET