Kevään edetessä valo yltää pandemian pimeyteen asti. Tukholmassa yrittää astella kohti laumasuojaa ja koronakarkurit jäävät kiinni Venäjällä. Tanska ja Norja aloittavat koronarajoitusten purkamisen pääsiäisen jälkeen. Afrikka on vielä suuren tuntemattoman edessä.

Laumasuoja alkaa toimia, kun väestöstä 60 prosenttia on saanut koronatartunnan. Tukholman asukkaista jo 30-40 prosentilla on ollut covid-19 -tauti, oireeton tai oireellinen. Näin arvelee professori Jan Albert. Hänen mukaansa kaupungissa on selvitty suhteellisen hyvin ankarasta pandemia-ajasta, vaikka rajoitukset ovatkin suosituksia.

Professori itsekin on muuttanut elintapojaan:

– En ole ollut suuremmilla päivällisillä ja mietin mitä teen. Pesen kädet entistä huolellisemmin, kun tulen töistä tai ruokakaupasta, Albert sanoo. Pääsiäiseksi hän matkusti Ruotsin länsirannikolle.

Kamera tunnistaa kulkijan Venäjällä

Venäjällä määräys ei ole suositus. Karanteenista karannut voi jäädä kiinni minuutissa. Ansio tästä lankeaa viranomaisten 170 000 kameralle, joista 10 000 on jo varustettu henkilöntunnistuksella. Pandemia antaakin nyt presidentti Vladimir Putinin hallinnolle mahdollisuuden testata kattavaa fyysistä valvontaa.

Kameravalvonta on käytössä Moskovassa. Yhden maaliskuisen viikon aikana poliisi on napannut kiinni 200 karanteenista karannutta. Seurauksena rikkureille on lätkäisty sakkoja. Sosiaalisessa mediassa on huhuttu paljon rajummistakin rangaistuksista.

Afrikassa pelätään kaaosta

Afrikan valtioilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet selvitä pandemiasta. Covid-19 -tautia on tavattu jo lähes jokaisessa Afrikan maassa. Etelä-Afrikalla on käytössään liikkuvia testiyksiköitä, kun Nigeriassa on pulaa kaikesta.

– Kansa on paniikissa. Emme tiedä mitä on tapahtumassa ja sairastuneita tulee koko ajan lisää, kertoo lääkäri Joseph Olusina Lagosista. Hän pelkää levottomuuksia, jos viranomaiset eivät saa tautia kuriin.

– Voi tulla mellakoita ja mielenosoituksia, kansa on nälissään jo nyt.

Valoa kohti

Pääsiäisen jälkeen valo voittaa, on aina voittanut. Eurooppa on pian matkalla ulos kriisistä. Ainakin Tanska, Norja, Itävalta ja Tšekki valmistautuvat purkamaan ensimmäisiä rajoituksia pandemian hellittäessä otettaan. Hiljalleen ja varovasti, mutta kuitenkin.

SUOMEN UUTISET