Useat Afrikan valtiot ovat ottaneet käyttöön ankaria matkustusrajoituksia ja sulkevat rajojaan koronaviruksen takia. Erityisesti eurooppalaisten on pysyttävä Afrikan ulkopuolella.

Varautuminen pandemiaan on käynnissä: Ruandassa ja Senegalissa julkiset tapahtumat on kielletty, Etelä-Afrikka on julistanut hätätilan ja peruuttanut 10 000 viisumia. Algeria ja Marokko ovat katkaisseet lento- ja merimatkustamisen Eurooppaan.

Tunisia ja Mauretania ovat karkoittaneet italialaisia. Kenia kieltää maahanpääsyn kaikista niistä maista, joissa koronaa on tavattu.

Kiinalaiset vahvasti läsnä

Koronavirusta on tavattu 30 Afrikan valtiossa ja sairastuneita oli viranomaisten tilastojen mukaan alkuviikosta alle 400, kertoo Süddeutsche Zeitung. Vielä tammikuussa koronatestejä pystyttiin suorittamaan ainoastaan Senegalissa ja Etelä-Afrikassa.

Alhainen sairastuneiden määrä herättää kummastusta siksikin, että kiinalaiset ovat vahvasti läsnä erittäin monessa Afrikan valtiossa. Reagointi Kiinassa puhjenneeseen epidemiaan ja lentoyhteyksien katkaiseminen kesti pitkään. Vielä helmikuun lopulla Kiinasta saattoi saapua esimerkiksi Keniaan, kunhan suostui ”vapaaehtoiseen karanteeniin”.

Malaria on Afrikan vanha vitsaus

Afrikan maiden terveysmenot ovat prosentti globaaleista terveysmenoista, vaikka maanosassa asuu 16 prosenttia maailman väestöstä. Sairastuneiden hoitokin on suhteellista, sillä vaikkapa Italiassa on 41 lääkäriä tuhatta asukasta kohti ja Afrikassa keskimäärin kaksi.

Vuosittain Afrikassa kuolee 400 000 ihmistä malariaan. Taudin oireet ovat alkuvaiheessa saman tyyppiset kuin Covid-19 -sairaudessa. Näin tautien tilastollinen erottaminen toisistaan saattaa olla hankalaa.

Virus saapuu monin paikoin Afrikassa alueille, joissa vallitsee käytännössä sotatila, silmitön väkivalta on arkipäivää ja vielä tautejakin riesana. Korona on jo Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Sahelin alueella on lähtökohtaisesti levotonta ja esimerkiksi Burkina Fasossa puolitoista miljoonaa ihmistä sotatoimien seurauksena vailla mahdollisuutta sairaanhoitoon.

Toisaalta Afrikassa on olemassa infrastruktuuri, jota on vuodesta 2014 rakennettu Ebola-viruksen aiheuttamaa hengenvaarallista verenvuototautia vastaan. Siitä on varmasti hyötyä pandemian aikana.

Mantereella on toinenkin ”etu” taistelussa koronavirusta vastaan: asukkaista vain kolme prosenttia on yli 65-vuotiaita. Korona on erityisen raskas yli 70-vuotiaille.

SUOMEN UUTISET