

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koronaa Afrikassa: Burundin valtionpäämies kuoli, WHO:n edustajat karkotettu, koska ”häiritsivät tulevia presidentinvaaleja”
Korona vaikuttaa Afrikassa olevan enemmänkin hyvinvoivan väestönosan tauti ja siihen on kuollut useampia poliittisen eliitin jäseniä. Mantereen koronakriisi etenee tilastojen valossa maltillisesti ja ensimmäinen valtio on jo ehtinyt ilmoittaa pandemian päättyneeksi.
Ugandan pitkäaikainen presidentti Yoweri Museveni on puolestaan ilmoittanut, etteivät WHO:n edustajat ole ”jumalia”, ja että järjestön pitäisi ymmärtää paikallisia olosuhteita. Uganda onkin karkottanut koronaan sairastuneita maasta vedoten vanhaan afrikkalaiseen perinteeseen, jonka mukaan isäntä päättää, miten vieraitaan kohtelee.
Tansanian hallitus on lopettanut koronavirustilastojen julkaisemisen ja Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa asiasta. Tansanian korkein terveysviranomainen Elisha Osati kertoi BBC:lle sairaaloiden toimivan normaalisti ja koronapotilaiden oireiden olevan yleensä lieviä.
Korona eliitin riesana
Burundi julisti toukokuussa WHO:n edustajat epätoivotuiksi henkilöiksi ja käski näiden poistua maasta, koska he valtion edustajien mukaan häiritsivät tulevia presidentinvaaleja. Presidentti Pierre Nkurunziza kuoli, mitä ilmeisimmin Covid-19-tautiin 8. kesäkuuta. Presidentin vaimo oli varmistamattomien lähteiden mukaan lennätetty jo aiemmin Keniaan saamaan hoitoa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.
Afrikan poliittisesta eliitistä koronaan ovat aiemmin kuolleet ainakin Kongon entinen presidentti Joachim Yhombi-Opango sekä Somalian entinen pääministeri Nur Hassan Hussein.
Tautitilanne vaihtelee valtioittain
Erityisen paha tautitilanne on Etelä-Afrikassa, jossa koronaan sairastuneita on jo lähes 110 000 ja kuolleita yli 2 100. Afrikan ensimmäinen koronarokotetteen testi on käynnissä ja siihen osallistuu 2 000 ihmistä. Itse rokote on kehitetty Oxfordin yliopistossa.
Covid-19-tautiin sairastuneita on tilastoitu koko Afrikan alueella tähän mennessä 325 000 tapausta ja tautia on tavattu jokaisessa maanosan valtiossa. Tautiin on kuollut 8 600 ihmistä. Luvut perustuvat Johns Hopkins -yliopiston keräämään aineistoon. Afrikan mantereella on runsaat 1,2 miljardia asukasta, joten ilmoitettujen lukujen valossa pandemia etenee alueella verkkaisesti, ainakin toistaiseksi.
Juttua päivitetty 24.6.2020 klo 11.52.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronavapaa vyöhyke Tansania Nur Hassan Hussein. Joachim Yhombi-Opango Pierre Nkurunziza Yoweri Museveni Elisha Osati John Magufuli koronarokote Maailman terveysjärjestö Kenia Covid-19 pandemia koronavirus Burundi kongo Uganda WHO Afrikka Somalia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nähtiin sitten tämäkin päivä: Useat Afrikan maat laittavat rajat kiinni eurooppalaisilta koronaviruksen takia

Afrikassa köyhät suljetaan pandemian takia slummeihin eikä siitä seuraa mitään hyvää

Mäkynen: Ei enää senttiäkään rahaa Afrikkaan

YK-raportti: Afrikasta yritetään Eurooppaan paremman elämän toivossa, ei sodan takia

Korruptio söi Afrikan varat, 600 miljoonaa ihmistä vailla sähköä – nyt voimaloita rakentaa Kiina, mutta niistä maksetaan raskas hinta

Peltokangas: Suomi on dumpannut vuosikymmeniä rahaa Afrikkaan – ”Ei ole saatu mitään muuta aikaiseksi kuin lisääntyviä konflikteja, heimosotia ja kansojen kurjistamista”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.