Italialaisessa pikkukylässä suoritetut testit osoittivat, että puolet koronaviruksen kantajista on oireettomia. Columbian yliopiston tutkijat selvittivät puolestaan epidemian puhkeamista Kiinassa ja saivat oireettomien tai lieväoireisten osuudeksi peräti 86 prosenttia kaikista viruksen kantajista. Tulokset saattavat selittää sen, miksi Covid-19-tauti levisi Kiinassa niin nopeasti.

Vo Euganeon tuppukylässä, aivan Venetsian ulkopuolella testattiin satunnaisesti huomattava määrä kyläläisiä kymmenen päivän kuluessa. Kaikki koronatartunnan saaneet laitettiin karanteeniin ja kuusi heistä oli täysin oireettomia.

– Jos heitä ei olisi tunnistettu, infektio olisi levinnyt häiriöttä, kertoo professori Andrea Crisanti Financial Timesille. Kylästä ei ole löytynyt uusia sairastuneita testauksen jälkeen.

Oireettomat levittävät tautia

Columbian yliopiston tutkijat analysoivat puolestaan koronaepidemian puhkeamista Kiinassa ja päätyivät Daily Mailin mukaan vastaaviin tuloksiin. Jopa 86 prosenttia koronatartunnan saaneista oli oireettomia tai oireet olivat vähäisiä. Tutkijoiden johtopäätös on, että juuri oireettomat saivat aikaan taudin painajaismaisen leviämisen heti epidemian alussa.

Britannian hallituksen tieteellinen neuvonantaja Sir Patrick Vallance varoittikin, että hallituksen tilastot maassa sairastuneista ovat vain jäävuoren huippu. Covid-19-taudin kantajia saattaa olla Britanniassa jopa 35 kertaa enemmän kuin tilastot osoittavat.

THL:n ylijohtaja Markku Tervahauta arvioi alkuviikosta Yle:n haastattelussa, että Suomessakin sairastuneiden lukumäärä voi olla 20-30 kertaa suurempi kuin viralliset luvut kertovat.

SUOMEN UUTISET