Peräti viisi tuhatta turistia on kiinnostunut nostamaan joukkokanteen Itävallan tirolilaisia viranomaisia vastaan, Financial Times kertoo. Kanteen mukaan viranomaiset viittasivat kintaalla koronaviruksen leviämisestä varoituksista ja positiivisista testituloksista huolimatta. Kanteita on viriämässä enemmänkin. Esimerkiksi Yhdysvaltain Missourin osavaltio on haastamassa Kiinaa lakitupaan epidemian salailun vuoksi.

Itävallan Ischglin kylässä on suosittu hiihtokeskus. Kylän elinkeino muodostuu oikeastaan kokonaan lasketteluturismista.

Joukkokanteen mukaan elinkeinoharjoittajien ja heitä valvovien viranomaisten ahneus ohitti terveyden. Suomen Uutiset uutisoi aiheesta maaliskuussa.

Tartunnan Ischglissä saanut saksalainen Ludger Görg kertoo FT:lle, että hiihtokeskus on suljettu heti lumivyöryvaarojen yhteydessä. Viranomaiset eivät myöskään testanneet ja eristäneet turisteja, vaan toivottivat tartunnan saaneille hyvät kotimatkat. Siten virus levisi nopeasti Eurooppaan ja muuallekin maailmaan.

Odotettavissa useita oikeustaisteluita

Joukkokanteen ja Missourin esimerkit antavat odottaa, että lakitupien penkkejä kulutetaan ahkerasti tulevaisuudessa. Maailman terveysjärjestö WHO:kin voi saada haastekirjeen käteensä.

Pandemian vuoksi tehtyjen eristystoimien vuoksi tappiot nousevat tähtitieteellisen suuriksi. Korvausvaatimukset voivat siten nousta niin ikään ennennäkemättömän suuriksi.

Ischglin tapauksessa viranomaiset myöntävät tehneensä virhearviointeja. He kertovat jatkossa toimivansa toisin vastaavassa tilanteessa.

Itävallassa epidemiavaaralle kintaalla viitanneita viranomaisia vastaan on nostettu myös rikostutkinta. Se saattaa johtaa syytteeseen ja omaan oikeustaisteluun.

Henri Alakylä