Saksan koronatartunnat ovat reipastuneet vallattomasti vain yhdellä teurastamolla. Kyseinen teurastamo käyttää halpatyövoimaa Itä-Euroopasta. Työntekijöiden asuntolat ja työskentelyolosuhteet ovat olosuhteiltaan karuja. Globalisaation uhrialttarilla halpa makkara on painanut enemmän kuin ihmisten terveys. Aiheesta uutisoi Financial Times.

Monet yritykset läpi Euroopan ovat muuttaneet hygieniakäytäntöjään merkittävästi koronapandemian iskettyä mantereelle. Uudet käytännöt eivät ulotu kaikkialle.

Saksassa on heränyt huoli yhden teurastamon koronatartunnat. Teurastamolla käsitellään jopa 20 tuhatta sikaa vuorokaudessa.

Terveystarkastaja loistaa poissaolollaan

Puolasta Saksaan työn perässä muuttanut Eva kertoo FT:lle pelkäävänsä. Eva ei kerro sukunimeään peläten työnantajansa kostoa.

– En ole nähnyt ensimmäistäkään terveystarkastajaa. En ole nähnyt kertaakaan työtiloja desinfioitavan.

1 500 alueen ihmistä on oireellisia. 7 000 on karanteenissa altistumisvaaran vuoksi.

Virukselle ihanneolot

Teurastamon märänkosteat ja viileät olosuhteet ovat virukselle otolliset. Yhtiön toinen perustaja on julkisesti pyytänyt anteeksi teurastamon olosuhteita.

Warwickin lääketieteen koulun professori Lawrence Young kertoo, että kosteiden olosuhteiden lisäksi meluisat kojeet pakottavat työntekijöiden välisen kommunikoinnin vaativan huutamista. Se lisää pärskeiden määrää.

Halpatyötä tekevät eivät pääse virusaltistukselta karkuun kotonakaan. Työntekijät asuvat ahtaasti vaatimattomissa oloissa. Singaporen koronatartunnat ampaisivat niin ikään nousuun ulkomaalaisten halpatyöntekijöiden asuntoloissa.

Evalla on selkeä mielipide: hän ei aio ostaa ainoatakaan työnantajansa tuotetta.

Henri Alakylä