Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen tiedustelee hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden karanteeneista sekä koronasuositusten ja -rajoitusten valvonnasta.

– Koronatartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan. Tilanne on onneksi Suomessa muuta Eurooppaa parempi ja tartuntojen määrä on saatu pidettyä pienenä. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa tartunnoista tapahtuu lähikontakteissa perheen ja läheisten kesken. Myös työpaikoilla ja harrasteissa saadaan tartuntoja, toteaa perussuomalaisten kansanedusta Jussi Wihonen.

Wihosen mukaan erityisesti pienimmillä paikkakunnilla koronatilastoissa ovat näkyneet eri maatilojen ja teollisuuden ulkomaalaisten kausityöntekijöiden saamat tartunnat. Esimerkiksi Pohjanmaalla viime viikolla 48 uudesta tartunnasta peräti 30 oli kausityöntekijöiden keskuudessa. Pieksämäellä kausityöntekijöiden parista oli levinnyt koronarypäs. Tartuntoja on ollut myös Turussa telakan työntekijöiden keskuudessa.

Kuka käytännössä valvoo suositusten noudattamista?

Aiemmissa kirjallisissa kysymyksissään Wihonen on tiedustellut, miten pyritään estämään koronan tarttumista kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden parissa. Hänen saamissaan vastauksissa vastuuta ja päätäntävaltaa on ohjattu alueellisille toimijoille.

– Kun kausityöntekijöiden parissa edelleen kuitenkin tapahtuu tartuntoja, on syytä pohtia, että toimiiko valvonta kuten sen pitäisi. Koronan suhteen on annettu rajoituksia ja suosituksia, mutta kuka lopulta käytännössä valvoo niiden noudattamista? Wihonen pohtii kysymyksessään.

Lomalta palaavissa kausityönetkijöissä terveysriski

– Lähestyvä joulunaika tarkoittaa sitä, että moni työntekijä vierailee kotimaassaan ja palaa takaisin Suomeen pyhien jälkeen. Kun muualla Euroopassa koronatilanne on paljon pahempi, niin epäilemättä ilman karanteenisuositusten noudattamista saattavat työntekijät tartuttaa muita palatessaan Suomeen.

Kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, onko ilmaantuneiden koronatapausten myötä tehty laajempia tarkastuksia kausityöntekijöitä työllistäville tiloille, tehtaille ja yrityksille ja miten hallitus ohjeistaa viranomaisia, jotta valvonta on tehokasta ja yleisiä suosituksia ja rajoituksia noudatetaan. Edelleen Wihonen tiedustelee, miten varmistetaan, että kausityöntekijöiden parissa esiintyvät tartuntatapaukset saadaan estettyä tulevaisuudessa ja terveysturvallisuus varmistettua.

Suomen Uutiset