Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen elinkeinoelämän toimintaedellytysten mahdollistamisesta koronaepidemian aikana ja sen jälkeen.

Koronaepidemia on jälleen kiihtymässä ja Suomessakin eletään epidemian toista aaltoa. Rajoitukset ja suositukset kansalaisten kokoontumiselle ja elinkeinoelämälle puhuttavat.

– Samalla halutaan turvata elinkeinoelämän toimintaedellytykset, mutta estää epidemian ryöpsähtämistä kontrollista. Loppusyksy ja talvi tulevat varmasti olemaan vaikeaa aikaa niin terveyden kuin elinkeinoelämän osalta, arvelee perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

– Katse täytyy kuitenkin pitää tulevaisuudessa ja koronakaan ei ole ikuista. Viime keväänä koronan iskiessä hallinto ja terveysviranomaiset joutuivat toimimaan epätietoisuuden varassa. Epätietoisuus ei ole täysin poistunut, mutta kuluvan vuoden kokemusten myötä on opittu paljon.

Kansalaiset tarvitsevat suuntaa tulevaisuuteen

Kuluneen kesän aikana tauti saatiin Suomessa kuriin ja rajoituksista pystyttiin luopumaan. Kansalaisten elämä ei paljon poikennut edellisistä kesistä. Elinkeinoelämäkin sai pientä tekohengitystä esimerkiksi ravintola-alalla.

– Syksyn lähestyessä tauti kuitenkin alkoi jälleen levitä ja nyt tilanne on jälleen vakava. Yrittäjät ja työntekijät ovat jatkuvan pelon alaisuudessa, kun oman alan tulevaisuudesta ja toimintaedellytyksistä vallitsee epätieto, Wihonen toteaa.

– Pitkän talven jälkeen tulee jälleen kevät ja kesä. Taudin suuntaa on vaikea arvioida, mutta kansalaiset ja elinkeinoelämä tarvitsevat suuntaa tulevaisuudelle. Tarkkaa tulevaisuutta ei pysty kukaan meistä ennustamaan, mutta varautua tulee eri tilanteisiin ja oppia kokemuksista ja virheistä.

Miten elinkeinoelämän toimintaedellytykset turvataan?

Kun koronaepidemian kanssa joudutaan elämään vielä pitkään, Wihonen kysyykin asianomaiselta ministeriltä, mitä suunnitelmia on tehty eri skenaarioille epidemioiden kehittymisen suhteen.

– Miten elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä aiotaan turvata epidemian eri tilanteissa, jotta toiminta on mahdollista koronan aikana ja sen jälkeen, ja käydäänkö elinkeinoelämän kanssa keskustelua koronan kehittymisestä ja varautumisesta tulevalle vuodelle, jotta toimijat osaavat varautua eri skenaarioihin? Wihonen kysyy.

Suomen Uutiset