Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esitystä ravintoloiden koronasääntelyn jatkosta. Perussuomalaisten jo toukokuussa esittämä vaatimus kuljetusalan tarpeiden huomioimisesta on nyt vihdoinkin huomioitu.

– On perusteltua rajoittaa epidemian kiihtyessä sellaisten ravintoloiden toimintaa, joissa koronatartuntojen leviäminen olisi todennäköistä. Perustuslakivaliokunta kuitenkin huomautti lausunnossaan, että rajoitusten on oltava välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Sellaisilla alueilla, joissa ei ole viikkokausiin havaittu yhtään koronatartuntaa, ei ole perustetta pitää kaikkia ravintoloita suljettuna varmuuden vuoksi. Nyt valiokunnan mietinnössä tasapaino on saavutettu, perussuomalaisten kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kertovat.

Erityinen riski yökerhoissa

Riskit riippuvat paljon ravintolatyypistä ja erityisen riskin muodostavat yökerhot.

– Aikaisemmin kaikkia ravintoloita rajoitettiin samalla tavalla, olipa kyse ruokaravintolasta tai yökerhoista, jotka ovat toimineet koronalinkoina. On selvää, ettei vastaavia riskejä ole lounasravintolassa, liikenneaseman ravintolassa tai hampurilaispaikassa, joissa ei nautita alkoholia ja asiakkaat istuvat omissa pöydissään syömässä. Tätä ei kuitenkaan aikaisemmassa poikkeuslaissa huomioitu millään tavoin.

– Paine ruokaravintoloiden avaamiseen avasi myös yökerhot, mikä oli epäonnistunut ratkaisu. Hallituksen pitää tietenkin korvata elinkeinonvapauden rajoittamisesta ravintoloille aiheutunut haitta ja myös ravintoloiden työntekijöiden toimeentulo on varmistettava, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.

Vaakakupissa yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulo

Koronan leviämisen torjunnan lisäksi vaakakupissa ovat ravintolayrittäjien ja -työntekijöiden toimeentulo sekä kuljetusalan tarpeet.

– Kaikkien ravintoloiden sulkeminen siksi, että yökerhot halutaan sulkea, vaarantaa tarpeettomasti ruokaravintolayrittäjien elinkeinon ja saattaa työntekijät taloudelliseen ahdinkoon, kuten MaRa on korostanut. Kuljetusyrittäjät ja ammattikuljettajat ovat olleet yhteydessä ja ihmetelleet, miksi heidän taukopaikkansa on suljettu, vaikka kuljettajien tauot ovat lakisääteisiä ja liikenneasemilla on usein rahtareille omat tilat.

– Kun ajaa koko yön rekkaa, välillä pitää saada ruokaa ja päästä pesutiloihin. Perussuomalaiset pitivät huoltoasemien ja kuljetusalan puolia koko ajan, mutta tämän tosiasian ymmärtäminen kesti hallitukselta kuukausia. Nyt asia saatiin vihdoinkin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa korjattua, Juvonen, Juuso ja Reijonen toteavat.

Suomen Uutiset