Suomen huoltovarmuus on tärkeää. Raskaan kaluston kuljetusten turvaaminen on oleellinen osa huoltovarmuutta. Suomessa tavaraliikenteestä 85 % kulkee maanteillä raskaalla kalustolla, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

– Näiden ajoneuvojen kuljettajat ovat ajamisen ammattilaisia. Raskaan ajoneuvon kuljettaminen on vaativaa työtä, sillä ajamisen lisäksi kuljettaja huolehtii, että kuorma tai ihmiset kulkevat turvallisesti ja määräaikaan mennessä perille, Minna Reijonen alleviivaa.

Vaikeutetaanko työtä kohtuuttomasti?

Reijonen muistuttaa, että raskaan kaluston kuljettajien on pidettävä lain mukaiset tauot ajon aikana. Levähdyspaikka ruoka- ja peseytymismahdollisuuksineen ovat kuljettajalle tärkeitä.

– Varsinkin pitkillä matkoilla kuljettavat myös nukkuvat autoissaan, joten mm. WC- ja peseytymismahdollisuuksia tulee olla matkan varrella. Ilman inhimillistä taukojen ja levähdyspaikkojen olemassaoloa kuljettajien työmäärä vaikeutuu kohtuuttomasti.

– Eikö riitä, että kaikenlaiset polttoaineveronkorotukset ajavat kuljetusyrittäjiä tiukoille? Pitääkö vielä kuljettajienkin työtä hankaloittaa? ihmettelee Reijonen.

Taukopaikat elintärkeitä

Raskaan kaluston kuljettajien paljon käyttämät, 24 tuntia avoinna olevat liikenneasemat ruokailu- ja sosiaalitiloineen rajoittavat nyt aukioloaikojaan.

– Taukopaikkojen ylläpitämisestä on huolehdittava koronakriisin aikana. Taukopaikkoja täytyy olla avoinna myös kriisiaikana, Reijonen vaatii.

– Liikenteen parissa työtä tekevät ovat hyvin huolestuneita, kuinka varmistetaan, että nyt uusien rajoitusten aikana välttämättömiä palveluja on saatavilla.

Reijonen teki ministerille kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, kuinka hallitus aikoo varmistaa, että raskaan kaluston kuljettajilla on mahdollisuus pitkillä matkoilla käyttää taukopaikoilla ruoka-, levähdys- ja peseytymismahdollisuuksia nyt kun ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan.

SUOMEN UUTISET