

MATTI MATIKAINEN
Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia suorina ja välillisinä veroina – Kotiaho: ”Miksi vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon?”
– Nyt olisi korkea aika ohjata rahaa tienpitoon, sillä kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, kansanedustaja Jouni Kotiaho sanoo.
Jämsäläinen Jouni Kotiaho nousi ensimmäisellä yrityksellä eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä. Kotiaho arvioi, että kansanedustajan paikka avautui kovalla jalkatyöllä ja aktiivisella kiertämisellä.
– Ennen vaaleja kiersin läpi kaikki vaalipiirin kunnat, joista osan neljäänkin kertaan.
Hallitus unohti sairaat ja vanhukset
Kotiahon mukaan perussuomalaisten vaalivoitto kertoo ennen kaikkea kansalaisten tyytymättömyydestä edellisen hallituksen toimintaan.
– Juha Sipilän hallitus unohti kotimaan vanhukset, sairaat ja opiskelijat. Rahaa kaadettiin haittamaahanmuuttoon. Kuitenkin oman maan kansalaisten asiat pitäisi ensin laittaa kuntoo, ennen kuin terveydenhoitoa, sivistystä ja päivärahoja jaetaan muille.
– Tietysti meillä on ollut vaikeat taloudelliset ajat. En kuitenkaan hyväksy sitä, että se vähäinenkin jakovara mikä on ollut olemassa, ei ole kohdistettu niille, joille se olisi kuulunut. Myös kansalaiset näyttäisivät olevan asiasta samaa mieltä, Kotiaho toteaa.
Tieverkko rapautuu
Kotiaho on eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen sekä ympäristövaliokunnan varajäsen. Lopulliset valiokuntanimet muodostuivat vasta kesäkuun alussa, eikä varsinainen lainvalmistelutyö ole vielä päässyt alkuun
– Liikennevaliokunnassa saan käsitellä erityisesti oman alani asioita, joten olen tyytyväinen että pääsin sinne. Tarkoitukseni ei olekaan haalia kaikkia mahdollisia hommia, vaan haluan keskittyä valiokuntatyössä niihin asioihin, mitkä itse tunnen hyvin.
Kotiaho on siviiliammatiltaan kuljetusalan yrittäjä, joten hän tuntee valtakunnan liikenneväylät. Kansanedustaja on huolissaan Suomen tieverkon rapautumisesta ja ihmettelee, miksei kunnossapitoon riitä rahaa.
– Liikenteestä kerätään lähes yhdeksän miljardia euroa suorina ja välillisinä veroina, mutta rahat hukkuvat aina johonkin muualle. Vain osa verokertymästä palautuu liikenneväylien hoitoon ja investointeihin.
-Kaikenlaista on tullut nähtyä tien päällä. Peräkärryjä on kaatunut asfalttitiellä, koska tien reuna on ollut pehmeä ja murentuva. Nyt olisikin korkea aika ohjata rahaa tienpitoon. Kansantalouden pyöriminen edellyttää hyväkuntoisia teitä. Samalla kyse on myös liikenneturvallisuudesta, Kotiaho sanoo.
PS-arvopohja kelpaa nyt vanhoille puolueille
Perussuomalaisten gallup-kannatus on jatkanut kasvuaan myös kesällä. Helsingin Sanomien tilaaman, TNS Kantarin toteuttaman mielipidemittauksen perusteella perussuomalaisia äänestäisi nyt jopa 20,7 prosenttia kansalaisista.
Kotiaho arvioi että perussuomalaisten kansansuosio pakottaa myös muita puolueita tarkastelemaan omaa linjaansa.
– Sitä on jo tapahtunut. Aiemmin moitittiin, että perussuomalaisten arvopohja on väärä. Nyt kuitenkin on nähtävissä, että muut puolueet, varsinkin kokoomus ja keskusta ovat tulossa kohti samaa arvopohjaa. Se johtuu siitä, että vanhoissa puolueissa on vähitellen tunnustettava reaalielämän faktat: Ei ole mahdollista elää yli varojensa ja samalla jakaa hyvinvointia muille kuin omille kansalaisille.
Afrikka menossa suomalaisten edelle
Perussuomalaisten keskeinen periaate on sisäinen solidaarisuus, joka pitää sisällään sen, että valtion tehtävänä on toimia ennen kaikkea omien kansalaisten edunvalvojana.
Kotiaho harmittelee, että Antti Rinteen johtama hallitus näyttää olevan enemmän huolissaan Afrikasta kuin tavallisten suomalaisten asioista. Hallituksen tavoitteena on lisätä kehitysapua 700 miljoonalla vuodessa.
– Suomi on maksanut kehitysapua melko pitkään, summat ovat olleet isoja. Hyvääkin on saatu aikaan, mutta minusta olisi aika lopettaa suora rahallinen kehitysapu. Parempi olisi viedä Suomesta tietotaitoa ja koulutusta. Monet kehitysavun vastaanottajamaat ovat diktatuurivaltioita, ja on epäselvää, ovatko rahat edes menneet perille oikeaan kohteeseen.
– Toki ymmärrän, että ihmisiä pitää auttaa. Priorisointia olisi kuitenkin tehtävä. Emme me voi jättää vanhuksia hoitamatta sillä perusteella, että ei ole rahaa. Rahaa kuitenkin näyttää olevan tolkuttomasti maailmanparantamiseen, Kotiaho sanoo.
Aika purkaa eläkerahastoja
Eläkeläisten toimeentulon parantaminen on Kotiaholle tärkeää. Hän nostaa esille Paavo Lipposen hallituksen aikoinaan hyväksymän eläkkeiden taitetun indeksin, joka on romahduttanut eläkeläisten ostovoimaa.
– Kyseessä piti olla väliaikainen päätös, mutta sitä ei ole vieläkään suostuttu korjaamaan. Hallituksen olisi aika korjata asia. Eläkerahastoissa on rahaa lähes 200 miljardia, joten olisi aika välillä purkaa pottia ja maksaa kunnolliset eläkkeet niille, jotka ovat myös olleet kerryttämässä varoja, Kotiaho esittää hallitukselle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maailmanparantaminen Jouni Kotiaho suomalaiset Afrikka Eläkeläiset perussuomalaiset Liikenne hallitus kehitysapu vanhukset verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laakso lataa täyslaidallisen pääministeripuolueen ilmastointoilusta: Polttomoottoriautojen täyskielto täyttä huuhaata – ”Kansa ei tule millään hyväksymään”

Perussuomalaisten vaihtoehto: Ei suojatyöpaikoille ja laittomalle siirtolaisuudelle – kyllä teiden kunnossapidolle ja vastuullisuudelle

Antikainen: Rinteen hallitus kurjistaa kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen

Elomaa: Yksityisautoilu on hallitukselle mörkö

Reijonen: Hallitus ajaa päätöksillään raskaan kaluston kuljettajat ja yrittäjät ahdinkoon
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää