heinäkuu 02, 202014:12

Jani Mäkelä EU-tukipaketista: maksamisessa kymmenien vuosien työ, Suomi ei missään tapauksessa tule hyötymään

SU, LEHTIKUVA

Kansanedustajat Jani Mäkelä ja Ville Tavio.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) kommentoi Suomen Uutisille EU-tukipaketin lainmukaisuutta.

Mäkelän mukaan EU:n massiivisella, 750 miljardin suuruisella koronatukipaketilla tavoitellaan taloutensa huonosti hoitaneiden jäsenmaiden talouden paikkaamista. Paketti ei Mäkelän mukaan ole EU-oikeuden mukainen, koska EU:n perussopimukset kieltävät yhteisvastuun ja muiden maiden talouden paikkaamisen EU:n kautta.

Katso haastattelu (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Kansanedustaja Jani Mäkelä. Youtube, 3 min 10 sek.

Mäkelän mukaan EU-tukipaketista Suomelle koituvia riskejä on mahdotonta arvioita.

– Valtion on tuotettava perusasioista – terveyttä, turvallisuutta, opetusta. Nämä velvoitteet voivat vaarantua, jos Suomen valtion ei olisi budjettisuvereeni – eli ei voisi itse päättää omasta rahankäytöstään. Näin voisi tapahtua, jos Suomen vastuut eurotakauksista muodostuisivat liian suuriksi, ja meillä ei enää olisi rahaa, Mäkelä kuvaa.

– Tätä perussuomalaiset eivät missään tapauksessa voi hyväksyä. Koko paketti pitäisi kokonaisuudessaan hylätä. Suomi ei tule missään tapauksessa hyötymään, vaan toimimaan pelkkänä maksumiehenä. Kyse on siitä, maksammeko enemmän vai vielä enemmän.

– Puhutaan vuosikymmenien sitoumuksista. Velkojen maksussa on kymmenien vuosien työ, ennenkuin ne on hoidettu. Ei tällaisia voi päästää tällaisenaan ilman, että kansalaiset keskustelevat asiasta laajalti. Kansalaiskeskustelu on tarpeen, että ihmiset ymmärtävät, mistä puhutaan ja mihin sitoudutaan.

Mäkelä muistuttaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on ottanut kannan, että lahjamuotoista tukea ei tule hyväksyä. Valtioneuvosto on sidottu tähän kantaan.

”Hintalappu on hävittäjä­hankkeen verran”

PS:n eduskuntaryhmyri Ville Tavio kommentoi tukipaketteja keskiviikkona Ilta-Sanomille.

Tavio rinnasti pakettien kustannuksen hävittäjähankintaan:

– Suomen maksuosuus 750 miljardin uudesta EU:n elvytysrahastosta on jopa Hornetin korvaajien eli HX-hankkeen suuruinen. Kokoluokan hahmottaa kun miettii, että hintalappu Suomelle on HX-hankkeen verran tai yli kymmenen kertaa Suomen vuosittaisen EU-jäsenmaksun verran, Tavio kommentoi IS:lle.

Tavio puhui tukipakettiasiasta myös maanantain Tuumaustunnilla:

Kansanedustaja Ville Tavio Tuumaustunnilla. Youtube. Tavion osuus alkaa 5 min kohdalla.

SUOMEN UUTISET