Suomen vientivetoinen talous ei voi elvyttää maailmanmarkkinoita nousukiitoon. Velkaelvytyksellä vaarannamme vain oman rahoitusasemamme. EU:n elpymispaketti vie meidät ylivelkaantumisen tielle. Suomen tulisi välittömästi aloittaa markan paluuseen tähtäävät toimet. Näin kirjoittaa taloustieteen dosentti Tuomas Malinen Puheenvuoro-blogissaan.

Valtion velkaantumisessa tulisi säilyttää tolkku. Suomen vientimarkkinat eivät toivu toivotusti, mikäli koronaviruksen toinen aalto iskee. Yhdysvaltojen tartuntamäärien kasvu viestittää uudesta tautiaallosta. Tämä iskisi Suomeen todennäköisesti tulevana syksynä, Tuomas Malinen arvioi.

Uusi Suomi uutisoi vientiteollisuutemme tilauskantojen syöksyneen jo puolentoista vuoden ajan, eikä alkukevään toivetta talouden nopeasta toipumisesta ole nähtävissä.

EU:n elpymispaketti ”katastrofaalisen huono idea”

Euroopan unionin pääosin tulonsiirtoihin tähtäävä satojen miljardien euron elpymispaketti on Malisen mukaan katastrofaalisen huono idea. Paketti on Espanjan ja Italian pelastuspaketti.

Pakettia on pyritty perustelemaan suomalaisille kolmella väittämällä. Ensimmäinen väittämä on, että koronapandemia kurittaa kaikkia ja siksi kaikkien tulisi osallistua elpymistalkoisiin. Yksikään EU-maa ei ole tällä haavaa vaarassa ajautua ulos rahoitusmarkkinoilta, joten jokainen jäsenmaa voi katsoa itse tarvitsemansa elvytyksen.

Lisäksi Euroopan komissio on kertonut, ettei se aio vahtia Maastrichtin kasvu- ja vakaussopimuksen alijäämärajoja. Toisin sanoen: jokainen jäsenmaa saa repiä velkaa niin paljon kuin sielu sietää.

Toisen väittämän mukaan Eurooppa tarvitsee solidaarisuutta. Tämä voisi olla perusteltua, jos korona kurittaisi vain osaa jäsenmaista. Malinen huomauttaa Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Sami Pakarisen arviosta, että Suomenkin aito työttömyysaste on 17 prosentin tuntumassa.

Kolmannen väittämän mukaan esimerkiksi Italian talouden reipastuminen auttaa meidän vientiä. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén teki alustavat laskelmat Suomen nettohyödyistä. Ne jäävät elpymispaketissa raskaasti tappiollisiksi.

Suomella ei ole auttajia jäljellä

Solidaarisuusväittämällä selitetään, että Suomikin saattaa jossain kohtaa tarvita apua. Malinen hämmästelee tätä perustelua.

– Jos taloutemme joskus on siinä jamassa, että tarvitsemme ulkopuolista apua, Euroopassa ei ole ketään jäljellä auttamassa, ja vaikka olisikin, kuka todella uskoo, että Italiasta tai Espanjasta lähetettäisiin Suomeen rahaa? Malinen kysyy.

Malisen mukaan posketon valtion velkaantuminen johtaa pahimmillaan velkajärjestelyihin, jolloin valtion menot on laitettava rumilla leikkauksilla tasapainoon välittömästi.

Liittovaltiolle ”ei”, markalle ”kyllä”

Suomen hallituksen hinku ajaa Suomi Euroopan yhteiseen velkasuohon saa täystyrmäyksen Maliselta. Hänen mukaansa tällaiseen liittovaltiokehitykseen ajautuminen takaa kriisin jatkumisen.

– Meillä on kuitenkin vaihtoehto. Voimme kieltäytyä liittovaltiokehityksestä. Se on myös ainoa todellinen tie ulos kriisistä, Malinen muistuttaa.

EU:n elpymispaketin torjunnan ohella Suomen tulee viipymättä valmistella maamme markkaan paluuta.

– Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan. Nämä ovat ainoat keinot, joilla pystymme säilyttämään itsenäisyytemme ja takaamaan taloutemme elinvoimaisuuden, Malinen toteaa.

Henri Alakylä