
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen: Eurosta tarvitsee luopua
Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen luopuisi eurosta. Euroopan komissio on rikkomassa uusilla rahoitusvälineillä omia sääntöjään. Komissio ei sääntöjensä mukaan saa velkaantua ja verotuksen siirtäminen komissiolle johtaisi jäsenmaiden perustuslaillisiin kriiseihin. Malinen kirjoitti kannanottonsa Reaction-sivustolle.
Tuomas Malinen kirjoittaa kantansa euroon vaihtuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana euron varovaisesta kannattamisesta täysimääräiseen euroskeptisyyteen. Uusien tukiohjelmiensa esitysten myötä EU:n laillisuus rikkoontuu. Kaiken lisäksi jäsenmaiden kansalaisilta ei kysytä mielipidettä siitä, onko liittovaltiohankkeille kansalaisten tuki.
Lukuisia valuuttaliittoja jo kaatunut
Euroopassa on ajan saatossa yritetty pystyttää lukuisia eri valuuttaliittoja. Ne ovat kuitenkin kaatuneet kasaantuneiden vaikeuksien vuoksi. Usein talouskriisit osuvat vain joihinkin valuuttaliittojen maihin. Tällaiset epäsymmetriset kriisit repivät liittoinnon riekaleiksi.
Malinen mainitsee myös sen, että valuuttaliitot ovat johtaneet hidastuneeseen talouskasvuun. Italian bruttokansantuote asukasta kohden on euron aikana polkenut paikoillaan. Kreikka on nyt köyhempi ennen euroon liittymistään. Eurokriisin jälkeen Suomenkin talous on elpynyt varsin hitaasti.
Valuuttaliitot ovat vaatineet toimiakseen taakseen myös joko liittovaltion tai poliittisen valtioliiton.
Hyvinä aikoina ongelmat pysyvät piilossa
Tuottavuuden kasvu ja kilpailukyky kehittyvät erilaisissa talouksissa eri tahtia. Valuuttakurssien joustojen puuttuessa erot kasvavat. Ne tosin pysyttelevät useimmiten piilossa talouden nousukausina kokonaiskysynnän kasvaessa.
Sen sijaan tilanne on vaikea laskukausina, talouskriiseistä puhumattakaan. Kokonaiskysyntä supistuu ja kilpailukyvyttömien maiden tulee yrittää kuroa takamatkaa umpeen poliittisesti vaikeilla toimilla kuten palkkaleikkauksilla.
Yhdysvalloissa valuuttaliiton ongelma on ratkaistu liittovaltiolla. Liittovaltion tason verotuksilla rahaa kanavoidaan rikkaimmista osavaltioista köyhempiin.
Ja nyt Euroopan komissio tähdännee samaan. Malinen huomauttaa, että tämä reitti on hänen sääntötulkintansa mukaan yksinkertaisesti laiton.
Euroopan komission laillisuusongelmat
Komission uusimpien esitysten mukaan se rikkoo Malisen mukaan ainakin sen omia sääntöjä artikla 310 tekstissä, missä EU:lta kielletään oman velan nostaminen. Komissio aikoo esityksessään laskea liikkeelle unionin omia velkakirjoja. Eli unioni velkaantuisi.
Lisäksi lahjoitusmuotoiset tukirahoitukset rikkovat artikla 125 sääntöä, jonka mukaan jäsenmaat huolehtivat itse taloudestaan ja tulonsiirrot olisivat siten kiellettyjä. Malinen ei usko uusien kriisipakettien väliaikaiseen luonteeseen.
EU:n verotusoikeus johtaisi ristiriitaan monen jäsenmaan perustuslain kanssa. Julkisuudessa on mietitty unionille eräänlaista muoviveroa, joskin esillä ovat olleet muitakin veromuotoja ja jopa unionin ulkorajoilla perittävistä hiilitulleista.
Ja kaikki nämä toimet on ajateltu tehtäväksi ilman, että EU-kansalaisten näkemystä kuunnellaan.
Eurosta tehtiin liian laaja
Malinen miettii, että Saksan, Itävallan ja Benelux-maiden välillä valuuttaliitto olisi voinut jopa toimia. Sen sijaan euroa alkoi käyttää peräti 12 maata ja määrä on sittemmin täydentynyt nykyiseen 19 jäsenmaahan.
12 jäsenmaan hyväksyminen euroon loi pohjan myöhemmin ilmenneille ongelmille.
Eurosta tulee luopua ainakin Suomessa siitä syystä, että vuodesta 2011 Eurooppa on ajautunut jatkuvaan liittovaltioistamiseen. Se uhkaa luoda taloudellisen taakan ja poistaa ajan saatossa myös kansallisen itsemääräämisoikeuden.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taloustieteen dosentti Malinen: Velkakriisin uhka on syytä ottaa tosissaan – ”Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan”

Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää