EU-komissio ehdottaa mittavaa jälleenrakennusrahastoa koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen. Veli on velka otettaessa ja nyt budjettikomissaari Johannes Hahn ehdottaakin uusia EU-veroja jättivelan maksamiseksi. Ensimmäisenä asiasta kertoi Süddeutsche Zeitung.

EU-komission esitys 750 miljardin euron yhteisestä velanotosta sai aikaa ensin tupen rapinaa ja sitten syvän hiljaisuuden. Vuodesta 2028 EU-jäsenmaiden maksuosuuksia pitää nimittäin nostaa tai keksiä muita tulonlähteitä budjettivajeen kattamiseksi. Kulissien takana väännetään edelleen, jotta sopu tukimallista ja -summista saataisiin aikaiseksi. Se ei tule olemaan poliittisesti helppoa, sen takaavat sisäiset jännitteet useissa EU-maissa.

Suuryrityksille ”yhteisövero”

Budjettikomissaari Johannes Hahn on lähestynyt ongelmaa käytännönläheisesti ja ehdottaa, että osansa tuesta maksaisivat verojen muodossa ne, jotka Euroopan sisämarkkinoista eniten hyötyvät. Kyse on suuryrityksistä, jotka toimivat kaikkien EU-maiden alueilla.

-Suuryritykset hyötyvät sisämarkkinoista yleensä pienyrityksiä enemmän, joita taasen verotetaan enemmän. Kyse on verotuksen oikeudenmukaisuudesta, perustelee Hahn ehdotustaan Kurier-verkkomediassa.

Kompromissia etsimässä

Kyse EU:n verotusoikeudesta on kuuma peruna siksikin, että sen voi katsoa vievän kehitystä kohti liittovaltiota, joka taasen ei ole yleisesti hyväksytty kehityssuunta. Oma kysymyksensä on monikansallisten yritysten ja amerikkalaisten digitaalijättien mahdollinen kanta veronmaksuun. Ilmassa on kaikki kumuloituvan riidan ainekset myös Yhdysvaltojen kanssa.

Itävaltalaisen budjettikomissaari Hahnin ehdotuksen voi nähdä sitäkin taustaa vasten, että Itävalta, Ruotsi, Hollanti ja Tanska vastustavat EU-tukia, joita ei tarvitse maksaa takaisin. Näiden suorien avustusten osuus EU-komission suunnitelmassa on 500 miljardia euroa.

SUOMEN UUTISET