Tšekin ex-presidentti Václav Klaus kaataisi Euroopan komission ”Seuraavan sukupolven EU-suunnitelman”. Suunnitelma käsittää 750 miljardin euron tukipaketin, josta 500 miljardia jaettaisiin lahjoituksina jäsenmaille ja loput luottoina. EU nostaisi ensi kertaa merkittäviä määriä luottoja tähän tarkoitukseen.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli suunnitelman toukokuun lopussa. Ohjelmaa on kritisoitu laajalti siitä syystä, että rahanjaon valintakriteerit ovat valittu tarkoituksenhakuisesti voitelemaan nimenomaan Italiaa. Italialaiset ovat hyvin kriittisiä EU:ta kohtaan.

Velat seuraavalle sukupolvelle

Václav Klausin mukaan suunnitelmassa on monia ongelmia. EU velkaannuttaisi jäsenmaat ja lasku jäisi tulevien sukupolvien maksettavaksi.

– Euroopan komission aloite jälleen kerran osoittaa Brysselin eliitin käyttävän pandemiaa tekosyynä pönkittääkseen kestämätöntä EU:n tilaa, Klaus kritisoi.

Velan lisäksi suunnitelma ei ole Klausin mukaan taloudellisesti järkevä. Suunnitelman tavoite on vain uusi vallan keskittämisyritys Brysseliin.

Taskusta toiseen

Klaus kirjoittaa, ettei suurien euromäärien paketti ole muuta kuin puhdasta tulonsiirtoa. Sitä ei voida verrata toisen maailmansodan jälkeiseen Euroopan jälleenrakennukseen, sillä ne varat tulivat ulkopuolelta.

Eurooppa ei velkaantumalla käännä kurssiaan kohti parempia aikoja. Klausin mukaan on todistettua, ettei mittavalla velkaantumisella ole saatu EU:n jäsenmaita kukoistamaan. Klaus ei mainitse Italian tai Kreikan massiivisia velkataakkoja, mutta rivien välistä viitteet vilkkuvat silmille huomiovaloilla.

Tehottomuus iskee

Klaus mainitsee, että tällä velkarahalla ylläpidetään tehottomia rakenteita. Sen myötä tarpeelliset uudistukset jäävät tekemättä ja resurssien jako jatkuu tehottomana ja kohdistuu byrokratian ja poliittisen motiivien hankkeisiin.

Varoja ei jaeta pandemian aiheuttamiin kustannuksiin, vaan niillä pyritään pitämään eteläiset jäsenmaat mukana muiden maiden kustannuksella.

– Vaikka EU yrittäisi lahjoa maatamme siten, että varojen jakotapaa muutetaan näennäisesti meille suotuisampaan suuntaan niin lopputulos on silti haitallinen, Klaus pamauttaa.

Hän kehottaa maansa hallituksen äänestävän suunnitelmaa vastaan. Se on hänen mukaansa ainoa keino pelastaa maansa täysin vastuuttomalta ohjelmalta.

– Emme me tarvitse lisää rahaa. Tarvitsemme taloudellista vapautta, Klaus napauttaa.

Henri Alakylä