

Hallitus avaa portit koronan toiselle aallolle
KOLUMNI | Heinä-elokuussa Suomen hallitus osoitti vielä jonkinlaista harkintakykyä avaamalla matkustusta muuhun Eurooppaan suhteellisen varovasti. Uskomattomalla tavalla, juuri vaaran kristallisoituessa, avaa se portit nyt koronan toiselle aallolle. Tartuntalukujen noustua jyrkästi viimeisten kuuden päivän ajan ja altistusten levittyä joka puolille päätti hallitus tänään nostaa riskimaan rajaa yli kolminkertaiseksi! Mistä siis on kysymys? Pekka Kauppala ja Timo Hellenberg pohtivat asiaa.
Hallituksen halu heittäytyä laissez faire-huolettomaksi näkyi jo viime viikoilla: Antamalla 20.8 tiedoksi 18.8. tehdyn päätöksen matkustusrajoituksista, joita piti tarkastella uudestaan kahden viikon kuluttua. Päätöksestä ehti kulua nyt jo yli kolme viikkoa ilman uuden kuulumista. Jäljellä olleet matkustusrajoitusten ulkopuoliset maat, eli Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Slovakia, Unkari, Viro ovat Latviaa lukuun ottamatta selvästi Suomen kriteerien ulkopuolella. Näissä siis mukana erittäin suosittu turistimaa Italia sekä Suomen rajamaa Viro vilkkaan lauttaliikenteen kanssa. Useimmat niistä olivat Suomen kriteerin ulkopuolella jo edellisen päätöksen aikana, jolloin kuitenkin päätettiin, että ylityksen pienuuden vuoksi nyt vielä päästetään ne läpi. Kolmen viikon aikana on tilanne kaikissa niissä selvästi huonontunut entisestään.
Ja nyt kutsutaan joukkoon mukaan vielä läheiset Ruotsi (maailmanluokassakin virusennätysmaa), Saksa, Puola ja Norja sekä vielä Islanti ja Kypros! Samalla kiinnittää huomiota, että hallitus ei tänä samana aikana ole edelleenkään toteuttanut suunnitelmiaan pakollisista koronatesteistä ja velvoittavaista karanteeneista riskimaista saapuville. Näissä on Suomen koronaselviämiskyvyn ydin, koska taudin sisäinen leviäminen on vielä vähäistä. Siksi myös niin paljonpuhutut suositukset tai mahdolliset (tai hallituksellemme mahdottomat) velvoitukset maskienkäyttöön eivät nyt tuo ratkaisevaa hyötyä. Maskien arvo on merkittävä vain suurten tartuntamäärien tapauksessa –mutta näinhän ne pian kieltämättä tulevat hyvin tarpeellisiksi!
Olisiko kyseessä vain sisäinen muutos hallituksessa hyvin-menee-vaikkei-tee-mitään-uskon suuntaan? Vertailuna kannattaa käyttää toisaalta Euroopan parhaan koronamaan Latvian, toisaalta EU:n johtomaan Saksan tilannetta. Viime lauantaiksi oli Latvian hallitus jo valmis julistamaan matkustusrajoitukset Viroon ja Liettuaan. Viime hetkellä siitä kuitenkin luovuttiin vedoten ”teknisiin virheisiin” –kuten myös Liettuan jo ilmoittamasta matkustusrajoituksesta Viroon.
Saksan sisällä kiinnittää huomiota, että viime päivinä on kaksi piirikuntaa, Landshut ja Rosenheim ylittäneet 50 tartunnan 100 000 henkeä kohti rajan viikossa. Yli 50 arvolla pitäisi Saksan omien kriteerien mukaan julistaa niihin maakuntahallituksen taholta lockdown –kuten heinäkuussa tehtiin Güterslohin piirikunnan kanssa. Kumma kyllä ”lockdowneista” ei näissä paikoissa ole internet-uutisten mukaan edes mitään pohdintaa. Landshut on sen sijaan päättänyt laajentaa maskipakon myös peruskoululaisiin, jotka pikkulapsina eivät missään tapauksessa kykene käyttämään maskeja asiallisesti. Eli kyseessä on pelkkä näennäistoimenpide oikeiden korvikkeena –mutta samanlainen kuin toisen koronakurimuksen Espanjassa!
Euroopan toinen korona-aalto heikkenee jo useissa lähtökohtamaissa eli se lienee jo lakipisteessä tai lähellä sitä: Suomi olisi voinut selvitä kuin koira veräjästä. Suomessa kuten muualla EU:ssa näyttää ottaneen vallan jokin kirjoittamaton älä-tee-mitään-mikä-maksaa-jotain-filosofia. Toisesta korona-aallosta toistaiseksi ylivoimaisesti parhaiten selvinneille Suomelle ja Latvialle se merkitsee tuomiota pudota jo puusta pudonneiden maiden joukkoon. Samalla Suomessa vasta alettaessa ottaa vastaan toista aaltoa rantautuvat ensimmäisen aallon talousvaikutukset Eurooppaan Aasiasta ja Yhdysvalloista. Surkeuden, epätoivon ja elämättömän elämän pitkä talvi odottaa varpusia.
Pekka Kauppala, Timo Hellenberg
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hallituksen linja maskisuosituksista poukkoilee – ”Eri ministereiltä saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.