Koronan toinen aalto vaikeuttaa useiden toimialojen, erityisesti ravintola-alan toimintamahdollisuuksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra korosti eilen illalla Ylellä rajoitustoimien oikeaa kohdistusta niin, että rajoitusten yhteiskunnalliset hyödyt ylittävät niistä tulevat haitat.

Ylen A-Talk-ohjelmassa keskusteltiin torstai-iltana siitä, miten koronatilanne pitäisi nyt hoitaa. Keskustelemassa olivat perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sekä kansanedustajat Aki Lindén (sd.), Iiris Suomela (vihr.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

Jo keväästä saakka kansalaisille on ollut usein epäselvää, miten pitäisi toimia ja mitä tehdä, kun erilaisia, osin ristiriitaisiakin ohjeistuksia ja suosituksia on tullut nopeaan tahtiin.

Purra totesi, että hallituksen linja on ollut osin poukkoileva.

– Esimerkiksi eri ministereiltä on saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia. Sama liittyy maskisuosituksiin: vaikka niitä nyt suositellaankin, niin vielä keväällä tilanne oli toinen. Meille kerrottiin, että niistä ei ole hyötyä. Se vaikuttaa kansalaisiin vielä tänäkin päivänä, vaikka meillä nyt onkin virallinen maskisuositus, Purra sanoi.

Myös Zyskowicz totesi sen, etteivät ihmiset käytä tällä hetkellä maskeja riittävästi johtuu osin siitä, että keväällä hallitus nakersi luottamusta maskien tehoon.

Purra huomautti myös, että vielä helmikuussa hallitus vakuutteli, ettei koronasta ole mitään vaaraa.

Suositukset maskipakkoa parempia

Useissa Euroopan maissa on ollut tai on tälläkin hetkellä jonkinasteinen maskipakko, Suomessa ei vielä toistaiseksi. Äskettäin THL:n johtaja Mika Salminen kuitenkin väläytti, että maskipakko voidaan joutua määräämään, elleivät ihmiset ala käyttää maskeja vapaaehtoisesti. Edellytyksenä olisi, että maskipakosta pitäisi säätää lailla.

Purra sanoi luottavansa ainakin toistaiseksi johdonmukaisiin suosituksiin.

– Kun ihmiset ymmärtävät, että tämä mahdollistaa heille sen, että he voivat jatkaa mahdollisimman normaalisti käyntiä nauttimassa tietyistä palveluista niin se etenee. Itse näen päivittäin julkisissa liikennevälineissä, että maskit lisääntyvät.

– Itse näen myös maskipakon käytännön sovelluksissa enemmän ongelmia muun muassa sen suhteen, miten pakkoa valvotaan, miten mahdollisesti sanktioidaan ja mitä siitä sitten lopulta seuraa, Purra perusteli.

Terveys edellä mennään

Koronatilanne vaikeuttaa useiden toimialojen, erityisesti ravintola-alan toimintamahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoikin aiemmin tällä viikolla ravintoloita koskevista uusista rajoituksista, jotka pakottavat ravintolat lopettamaan anniskelun jo alkuillasta ja sulkemaan ovensa entistä aikaisemmin.

Purra sanoi, että tilanteen hoitaminen vaatii yhteistyötä työllisyyttä, taloutta ja terveyttä koskevien asioiden välillä.

– Tietysti terveys edellä mennään. Tärkeintä ovat kuitenkin oikeisiin paikkoihin kohdistetut toimet. Kaikkien rajoitustoimien tulisi olla kohdistettuja niin, että yhteiskunnalliset hyödyt ylittävät niistä tulevat haitat.

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola ehdotti äskettäin, että myös ravintoloiden ympärivuorokautista aukioloa kannattaisi kokeilla. Eerolan mukaan tällöin ei aiheutuisi koronalinkoja, koska ravintoloihin ei missään vaiheessa muodostuisi valtavaa ihmispaljoutta mihinkään.

Purra selvensi esitystä ohjelmassa.

– Tartunnat ovat liittyneet siihen, kun ihmiset ovat valomerkkiä ennen sulloutuneet samaan aikaan baaritiskeille ja sen jälkeen hakemaan takkia ja sitten hampurilaiselle. Liberalisointi mahdollisesti vähentäisi tällaisia yhteenliittymiä ja jakaisi ihmisiä pidemmälle ajalle eri paikkoihin. Tämä ei kuitenkaan ole puolueemme virallinen esitys.

Arvonlisäveron laskeminen avuksi

A-Talkissa pohdittiin myös, mitä konkreettista tarjota avuksi niille yrityksille, jotka korona-aikana ovat ottaneet eniten iskua vastaan.

Purra toisti, että tärkeintä ovat oikeisiin paikkoihin kohdistetut toimet. Yhtenä esimerkkinä hän nosti esille arvonlisäveron laskemisen.

– Se voitaisiin kohdistaa tietyille toimialoille, kuten juuri ravintola-alalle ja mahdollisesti alueellisesti. Se olisi ainakin jonkin aikaa toimiva keino, koska byrokratiaa ei tulisi lisää ja hyöty olisi hyvin todennettavissa.

– Toisaalta siihenkin liittyy ongelmia, koska nythän ei ole tavallinen kysyntälama: ihmiset kyllä kuluttaisivat, mutta he eivät välttämättä uskalla mennä kuluttamaan, Purra totesi.

SUOMEN UUTISET