Hallitusta on moitittu huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Eilen Ylen A-talk-ohjelmassa perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta keskittymään olennaiseen.


Koronan toinen aalto kurittaa rajusti Suomea rajusti ja eilen kerrottiin jopa 496 uudesta tartunnasta. Tilanne heikkenee huolestuttavasti varsinkin Uudellamaalla. Epidemiaa torjutaan tällä hetkellä ensisijaisesti alueellisesti ja paikallisesti tartuntatautilain nojalla.

Viime päivinä on kuultu uusista rajoituksista ja suosituksista, kuten aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämisestä kuntien päätöksillä. Kasvomaskisuositus on edelleen voimassa, eli maskia tulisi käyttää käytännössä kaikissa julkisissa tiloissa.

Ylen A-talkissa keskusteltiin torstai-iltana koronatilanteesta sekä siitä, saadaanko epidemia kuriin alueellisilla toimenpiteillä. Eräs haaste on edelleen se, miten ihmiset saadaan noudattamaan rajoituksia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta ryhdistäytymään tiedottamisessa ja viestinnässä.

– Kansalaiset haluaisivat selkeää tietoa, luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Tärkeää on myös esimerkillinen käytös. Kansakunnan kriisitilanteessa poliitikkojen tappelu median otsikoista ei näytä hyvältä, Meri sanoi.

Viranomaisten viestintä yhden luukun taakse

Ohjelmassa vieraina olivat myös kansanedustajat Aki Lindén (sd) ja Mia Laiho (kok) sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Meren kanssa samoilla linjoilla ollut Laiho totesi, että onnistunut viestintä on tärkeää.

– Ihmiset saadaan noudattamaan ohjeita, kun viestintä on yhdenmukaista ja rauhallista, kaikki ryhmät on huomioitava, Laiho sanoi. Henriksson totesi että pääkaupunkiseudulla viestinnällisiin toimiin on jo ryhdytty ja jopa useammalla kielellä.

Meri huomautti, että koska ohjeistukset vaihtelevat ja uusia tulee, viestin tavoittavuuden kannalta olisi selkeintä, jos viranomaistason viestintä olisi keskitetty ”yhteen luukkuun” sen sijaan, että tietoa tarjotaan palasina eri paikoista.

– Voisi miettiä, voisiko meillä olla käytössä korona.fi-sivu, jonne koottaisiin alueelliset suositukset ja rajoitukset yhteen paikkaan. Kyse on siitä, että tieto ei tavoita ihmisiä, kun tietoa on hankalaa koota yhteen. Jopa minun kansanedustajana on ollut hankalaa kasata tietoa siitä, mikä ohje milloinkin on voimassa.

Palataanko valmiuslakiin vai ei?

Tällä viikolla on pohdittu, pitäisikö valmiuslaki ottaa uudestaan käyttöön. Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus on jo keskustellut, millaisessa tilanteessa valmiuslain käyttö voisi tulla uudestaan kyseeseen.

Henriksson totesi, että valmiuslaki on erikoislaki, joka tulisi ottaa käyttöön vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

– Mutta jos esimerkiksi sairaanhoidon kapasiteetti on vaarantumassa, silloin aktualisoituu myös valmiuslain käyttöönotto, Henriksson sanoi.

Meri kummasteli, miksi hallituksesta on kuultu ristiriitaisia lausuntoja valmiuslain ottamisesta käyttöön uudelleen.

– Valmiuslaki ei ole kapula, jota heitellään, vaan laki tulee ottaa käyttöön vain todellisesta tarpeesta. Esimerkiksi keskustan riveistä on viime aikoina huudeltu valmiuslakia. On muistettava, että ensin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston on yhdessä julistettava poikkeusolot. Vasta sen jälkeen käyttöönottoasetus tulee eduskuntaan, ja eduskunta harkitsee asiaa.

– Toivon todella, ettei valmiuslakiin tarvitsisi mennä, ja että tilanne saataisiin hillityksi ennen joulua näillä ohjeilla ja määräyksillä mitä nyt on. Joulu on tulossa, ja raskaan vuoden jälkeen olisi mukavaa, että ihmiset voisivat edes jouluna tavata toisiaan ja olla yhdessä.

Väärä hetki edistää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa

Hallitusta on moitittu myös huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Meri kehottikin hallitusta keskittymään olennaiseen.

Meri esitti toivomuksen ministeri Henrikssonille, että ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamista koskevat lakiesitykset korona-aikana siirrettäisiin ”hattuhyllylle”.

– On tiettyjä lakeja, jotka eivät ole kiireellisiä. Jättäkää tällaiset asiat nyt tekemättä, Meri sanoi Henrikssonille.

Henrikssonin vastauksen mukaan korona-aikana voidaan hyvin valmistella muutakin lainsäädäntöä.

SUOMEN UUTISET