Kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Minna Reijonen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen turvapaikan hakijoiden oikeusturvan kuluista Suomelle.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa aiotaan parantaa. Hallitus ei ole huomioinnut laskelmissaan mahdollista turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymistä. Lainsäädännön arviointineuvosto on kiinnittänyt tähän huomiota.

Ylimalkaiset laskemat kuluista

On arvioitu, että vuosittain tulisi noin 4 000 turvapaikanhakijaa Suomeen. Nyt näyttää siltä, että tämä määrä voi moninkertaistua.

– Kymmeniätuhansia, joidenkin arvioiden mukaan jopa miljoonia, ihmisiä on liikkeellä. Jos systeemiä ollaan muuttamassa, pitäisi olla rehelliset laskelmat aiheutuvista kuluista. Nyt sellaisia ei ole, toteaa Minna Reijonen.

Kulut voivat kasvaa huomattavasti

Jos turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Suomessa, on selvää, että oikeusturvaan käytettäviä rahamäärä tulee kasvamaan.

– On arvioitu, että tänä vuonna lisämääräraha olisi 0,8 miljoonaa euroa. Riittääkö tämäkään arvio? Oikeusturvan parantaminen aiheuttaisi kulujen kasvua, kuten myös mahdollinen suureneva turvapaikanhakijoiden määrä.

Suomen rahat eivät riitä

Reijonen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mitä suomalaisten palveluita hallitus aikoo vähentää, mikäli turvapaikanhakijoiden parannettuun oikeusturvaan käytettävä rahamäärä tulee roimasti ylittymään. Reijonen haluaa myös vastauksen, mihin arvio 4 000 turvapaikanhakijasta perustuu.

Reijosen mielestä suunnitelmat turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseen tällaisessa maailman ja Suomen tilanteessa tulisi perua.

– Ei Suomen rahat riitä kaikkeen.

SUOMEN UUTISET