Perussuomalaiset penäsivät hallitukselta keinoja suullisella kyselytunnilla hallinto-oikeuksien ruuhkien ehkäisemiseksi.

Erityisesti ulkomaalaisasiat rasittavat hallinto-oikeuksia. Itä-Suomen hallinto-oikeuteen on tänä vuonna saapunut 47 prosenttia enemmän turvapaikka-asioita kuin vuonna 2018. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen vuonna 2017 saapuneista asioista noin 60 prosenttia oli ulkomaalaisasioita.

Ministerillä väärä käsitys

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa viime viikolla, ettei turvapaikka-asioiden käsittely ole vaikuttanut muiden asioiden käsittelyyn tai oikeusturvaan.

– Ministerillä vaikuttaa kuitenkin olevan selvästi väärä käsitys asioiden tilasta. Esimerkiksi Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa ulkomaalaisasioihin on jouduttu kohdentamaan resursseja muista asioista, erityisesti maankäytöstä ja rakentamisesta sekä kunnallisasioista, perussuomalaisten lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri totesi.

– Me perussuomalaiset emme voi hyväksyä tilannetta, jossa ulkomaalaisten asiat menevät jatkuvasti omien kansalaistemme asioiden edelle. Arvoisa ministeri, mitä aiotte tehdä asialle?

Hallituksen puututtava syihin

Oikeusministeri totesi, että hallinto-oikeuden asiamääriin vaikuttaa vielä vuonna 2016 saapuneiden turvapaikka-asioiden määrä. Hän lisäsi, että oleskelulupien käsittelyyn on annettu lisäresursseja eikä ulkomaalaisasioiden lisääntyminen hänen mukaansa vaikuta muiden asioiden käsittelyyn.

Meri kuitenkin piti lisämäärärahan toistuvaa kohdentamista ulkomaalaisasioiden käsittelyyn kestämättömänä ratkaisuna ja vaati, että hallitus puuttuu asiamäärien syihin.

– Loputon rahan kippaaminen on lopetettava ja sen sijaan on keskityttävä juurisyihin. Tämä edellyttää turvapaikkalainsäädäntöön tehtäviä kiristyksiä ja etuusjärjestelmään liittyvien houkutustekijöiden poistamista, Meri vaati.

SUOMEN UUTISET