

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallintovaliokunnan perussuomalaisilta kova lista haitallisen maahanmuuton kitkemiseksi: ”Kaikki muut puolueet vihervasemmiston linjalla.”
Eduskunnan hallintovaliokunta hyväksyi eilen pitkän prosessin päätteeksi valiokunnan lausunnon koskien hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä ja julkisen talouden suunnitelmaa. Perussuomalaisten valiokuntaryhmä, johon kuuluvat valiokunnan puheenjohtaja Riikka Purra ja jäsenet Jussi Halla-aho ja Mauri Peltokangas, jättivät lausunnosta eriävän mielipiteen koskien maahanmuuttoa.
– Lausunnossa oli paljon hyvää, mutta valitettavasti se kaikkein tärkein tekijä, joka aiheuttaa kuormitusta kaikilla valiokunnan toimialaan kuuluvilla sektoreilla ja on uhka sisäiselle turvallisuudelle, jätettiin huomiotta. Pelkkä resurssien lisäämisen vaatiminen ei asiassa auta, vaan on pakko mennä syvemmälle, toteaa hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra.
Erityisesti Lähi-idästä ja Afrikasta tulleet maahanmuuttajat kuormittavat merkittävässä määrin esimerkiksi poliisia ja oikeuslaitoksen eri toimijoita.
– Lisäksi ulkomaalaisasioiden suuri määrä ruuhkauttaa Maahanmuuttovirastoa ja tuomioistuinten toimintaa, mikä johtaa käsittelyaikojen pitenemiseen. Tietenkin työpanos on myös pois jostakin muualta, Purra sanoo.
Ulkomaalaiset yliedustettuina rikostilastoissa
Ulkomaalaisten yliedustus rikostilastoissa korostuu etenkin seksuaalirikoksissa. Vuonna 2018 ilmoitetuista seksuaalirikoksista 25 prosenttia eli joka neljäs oli ulkomaalaisen tekemä. Helsingissä tapahtuneista ilmoitetuista raiskauksista peräti 54 prosenttia oli ulkomaalaisten tekemiä. Lähes puolet turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista kohdistuu alaikäisiin.
– Eihän tätä korjata lisäämällä poliisille rahaa, vaan rajoittamalla maahan saapuvaa ja rikoksiin syyllistyvää maahanmuuttoa, Purra sanoo.
Haitoilta suojautuminen vaatii muutoksia
Perussuomalaiset huomauttavat eriävässä mielipiteessään, että lainsäädännölliset muutokset maahanmuuttopolitiikkaan ovat välttämättömiä, mikäli valiokunnan toimialaan kuuluvien sisäisen turvallisuuden sektoreiden haasteisiin halutaan vastata.
– Turvapaikanhakijoiden ja muiden ulkomaalaisten pääsyä pysyvän oleskeluluvan piiriin tulee rajoittaa selvästi ja perheenyhdistämisen ehtoja kiristää. Lisäksi kansainvälisen suojelun tulee aina olla väliaikaista. Kun olosuhteet lähtömaassa paranevat riittävästi, turvapaikan täytyy olla peruutettavissa, ja muuttoliikkeen on suuntauduttava Suomesta takaisinpäin, hallintovaliokunnan jäsen Jussi Halla-aho luettelee.
– Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulee viipymättä ottaa säilöön heidän maasta poistamisen toteutumisen varmistamiseksi, eivätkä vakavaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset koskaan saa päästä Suomen kansalaisuuden piiriin. Terrorismirikoksiin syyllistyneet kansalaistetut henkilöt on automaattisesti tuomittava menettämään Suomen kansalaisuus ja heidät on karkotettava.
Perussuomalaiset vaatii, että kaikki oleskelulupa-, perheenyhdistämis-, vastaanotto- ja etuusjärjestelmään liittyvät houkutustekijät on poistettava nopealla aikataululla. Mahdollisuudet maahanmuuttajien sosiaaliturvajärjestelmän muuttamiseksi siten, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät enää kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, tulisi perussuomalaisten mukaan selvittää nopealla aikataululla.
Kustannukset lasketaan miljardeissa
Turvapaikkaperusteisen ja muun pääasiassa kehitysmaista saapuvan maahanmuuton kustannukset yhteiskunnalle lasketaan miljardeissa. Maahanmuuton suurimmat kustannukset eivät kuitenkaan kohdistu sisäministeriön hallinnonalalle – eikä siten hallintovaliokunnan toimialalle.
– Suurimmat kustannukset syntyvät sosiaaliturvan käyttämisestä kohdistuen siten sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle, muistuttaa hallintovaliokunnan jäsen Mauri Peltokangas.
– Maahanmuuttajat ovat huomattavan yliedustettuina esimerkiksi asumistuen ja toimeentulotuen saajien joukossa. Tietyistä ongelmallisista lähtömaista saapuvien maahanmuuttajien elinkaarikustannukset Suomen julkiselle taloudelle ovat keskimäärin 690 000 – 1 300 000 euroa henkilöltä. Nämä kustannukset ovat luonteeltaan pysyviä, ja maahanmuutosta Suomen julkiselle taloudelle aiheutuvia kustannuksia voidaan siksi vähentää ainoastaan maahanmuuttolainsäädäntöön tehtävillä muutoksilla.
Maahanmuutto heikentää myös kuntataloutta
Perussuomalaiset huomauttavat myös, ettei maahanmuutto vaikeuta vain valtion taloustilannetta, vaan on erityisen raskasta myös kunnille.
– Kasvavat maahanmuuttajamäärät vaikuttavat kuntien palvelujärjestelmän toimivuuteen ja resursseihin erityisesti asumisen, varhaiskasvatuksen ja koulutuspalveluiden, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hallinnollisten tehtävien osalta. Myös kotoutumista edistäviä toimenpiteitä ja palveluja järjestetään osana kunnallisia peruspalveluja. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto edellyttääkin kunnilta merkittäviä taloudellisia panostuksia, sanoo valiokunnassa varajäsenenä toimiva ja budjettikäsittelyyn osallistunut Mari Rantanen.
Suomessa väestön kasvu perustuu maahanmuuttoon. Koska maahanmuuttajat käyttävät julkisia palveluita keskimäärin huomattavasti enemmän kuin maksavat veroja, ovat myös monet muuttovoittoiset kunnat taloudellisissa vaikeuksissa. Maahanmuuttoon perustuva väestön kasvu ei ratkaise kuntien taloudellisia ongelmia, vaan ainoastaan pahentaa niitä, perussuomalaisten eriävässä mielipiteessä todetaan.
Muut puolueet eivät tunnusta ongelmia
Perussuomalaiset hämmästelevät muiden puolueiden haluttomuutta tunnustaa taloudellisesti ja sosiaalisesti haitallisen maahanmuuton ongelmia muuten realistisessa hallintovaliokunnan lausunnossa. Vain perussuomalaiset jättivät hallintovaliokunnassa minkäänlaista eriävää koskien valtion talousarviota.
– On hyvin vaikeaa ymmärtää, että maahanmuutto on muille puolueille edelleenkin sokea piste, jota ei korjaa edes realistinen ja kriittinen, lukuisten asiantuntijoiden kertoma todellisuuden kuvaus. Kaikki muut puolueet tukivat vihervasemmistolaista maahanmuutto-osiota, toteavat hallintovaliokunnan perussuomalaiset.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- muut puolueet hallintovaliokunta Tuomioistuimet kustannukset Mauri Peltokangas Julkinen talous Riikka Purra Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Kunnat budjettiesitys perussuomalaiset Jussi Halla-aho Rikollisuus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ja Ronkainen EU-turvapaikkapolitiikasta: ”Miksi Suomi esittää taakanjakoa, kun entisetkään sopimukset eivät toimi?”

Huhtasaari valoi realismia ministeri Tuppuraiselle: ”Emme voi kutsua miljoonia afrikkalaisia maanosaamme”

Hakkaraisen mielestä EU ei voi jatkaa taakanjaon tiellä: ”Kansalaisten sietokyvyn raja tulee vastaan”

Tanskan vasemmistohallitus haluaa kansalaisuuden pois ISIS-palaajlta – Purra: Miksei Suomi voi tehdä samoin?

Perussuomalaiset eivät yllättyneet Kelan tilastoista: ”Tämä osoittaa, miten haittamaahanmuuton todelliset kustannukset syntyvät”

Immonen: Ministeri Ohisalon vastaus teki asian harvinaisen selväksi – ”Hallitus ei aio puuttua maahanmuutosta aiheutuvaan seksuaalirikosaaltoon”

Immonen: Kasvava maahanmuuttotaustainen rikollisuus murentaa yhteiskuntarauhaa ja aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä suomalaisille

Perussuomalaiset: Elämme kriittisiä aikoja – ”Kilpailukyky ja ostovoima pelastettava”

Purra: Olen huolissani tavallisen keskiluokan veronmaksuhalukkuudesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.