Lokakuun lopussa julkaistu viranomaisten raportti rajat ylittävästä rikollisuudesta on karua luettavaa. Raportista käyvät ilmi monet hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamat kielteiset vaikutukset Suomelle, joista perussuomalaiset ovat varoittaneet jo vuosia.


– Vapaan liikkuvuuden ja hallitsemattoman maahanmuuton mukanaan tuoma rikollisuus rasittaa koko maata monella tavalla. Se synnyttää etnisiä konflikteja ja yleinen turvallisuus heikkenee. Kasvava maahanmuuttotaustainen rikollisuus murentaa yhteiskuntarauhaa ja aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä suomalaisille, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Jengeillä merkittävää väkivaltakapasiteettia

Raportin (PTR-tilannekatsaus valtionjohdolle) mukaan Suomen laittomille markkinoille syntyy ja levittäytyy uusia, kansainvälisesti toimivia rikollisryhmiä.

– Uusien jengien joukossa on sotilaallisissa muodostelmissa kokemusta hankkineiden rikollisten ryhmiä, joiden taktinen ja väkivaltakapasiteetti on merkittävä, Immonen varoittaa.

– Suomen jengiskenessä on tapahtumassa samansuuntainen kehitys kuin useissa muissa Euroopan maissa; suurten kansainvälisten jengien rinnalle syntyy ja leviää uusia, omia tunnuksia kantavia jengejä.

Huumeita, ihmiskauppaa, nettipetoksia…

Suomeen eteni vuonna 2017 kolme merkittävää jengiorganisaatiota: Outlaws MC, Satudarah MC ja No Surrender MC. Viimeksi mainitut kaksi jengiä ovat leimallisesti maahanmuuttajavaltaisia.

– Suomeen on syntynyt viime vuosina myös useita pienempiä maahanmuuttajavaltaisia rikollisjengejä. Afrikkalaisrikollisia on toiminut Suomessa pitkään etenkin huumausainekaupassa.

– Suomessa on myös nigerialaisrikollisuutta, johon kuuluu ihmiskauppaa, suurimittaista huumausaine- ja nettipetosrikollisuutta. Irakilaistaustaisten henkilöiden harjoittamaa suunnitelmallista laajaa rikollista toimintaa on ollut Suomessa jo ennen vuoden 2015 turvapaikkakriisiä etenkin huumausaine- ja petosrikollisuudessa, Immonen listaa.

Lentokenttien rajavalvontaa lisättävä

Immonen painottaa, että eskaloituneiden väkivallantekojen, järjestäytyneen rikollisuuden ja muiden uusien rikollisuuden muotojen leviämisen estämiseksi tarvitaan kohdistettua ennalta estävää toimintaa, mutta ennen kaikkea Suomen on lisättävä rajavalvontaa länsirajalla, erityisesti pohjoisessa Haaparannan ja Tornion välillä.

– Runsas asiakirjaväärennösten tarjonta tekee Schengen-lentojen hyödyntämisestä helpon laittoman maahantulon tavan. Raportissa todetaan, että myös transit-lentojen väärinkäyttö turvapaikan hakemiseksi jatkaa kasvuaan, ja siksi rajavalvontaa lentokentillä tulee myös tehostaa ja kieltää maahanpääsy laittomilta tulijoilta, Immonen sanoo.

SUOMEN UUTISET