Tanska on ottanut tiukan linjan jengirikollisuuteen. Poliisi on usein nähty vieras Kööpenhaminan Nørrebron ongelmalähiöissä ja jengirikoksesta voi rapsahtaa tuplarangaistus. Lähes kaikilla jengirikollisilla on alueella eri etninen tausta kuin maan valtaväestöllä ja se tuo omat mausteensa poliisin kenttätyöhön.

– Kööpenhaminassa on parhaillaan käynnissä taistelu kahden suuren rikollisjengin välillä, toteaa poliisitarkastaja Torben Svarrer tyynesti päivän tilanteesta SVT:n Veckans brott -ohjelmassa.

– Nopea puuttuminen ja tehtävien priorisointi on kaiken ydin jengirikollisuutta vastaan taisteltaessa, Svarrer painottaa. Hän ei halua arvioida Ruotsin poliisin toimia.

Svarrer tuo esille tilastot vuodelta 2017, jolloin Kööpenhaminassa myös oli menossa väkivaltainen konflikti.

– 38 erillistä ammuskelua, kävimme 3 000 kertaa tarkastuksella ongelma-alueella ja pidätimme yli 100 henkilöä, aika vilkasta oli, luonnehtii poliisitarkastaja.

Jengirikollisilla maahanmuuttajatausta

Nørrebrossa partioiva poliisi Martin Rump toteuttaa poliisin ohjetta priorisoinnista, vaikka saisikin sitten moitteita asukkailta.

– Jos rikollisjengin jäsenistä 98 prosentilla on eri tausta kuin valtaväestöllä, huomio tietysti kiinnittyy heihin.

SVT:n ohjelmassa haastatellut nuoret näkevät asiat hieman eri tavalla:

– Ihmiset voivat joutua syrjinnän kohteeksi ulkonäkönsä tai taustansa takia, kuittaa Nanne Buch.

– Ymmärrän, että poliisin pitää yrittää ehkäistä rikoksia. Mutta se, että he voivat pysäyttää henkilöitä pelkän ulkonäkönsä takia, ei mitenkään lisää turvallisuutta, pohtii Andre Baisson.

Läsnäolo ehkäisee rikoksia

Poliisi keskittyy jengirikoksia tutkiessaan olennaiseen ja tarkastaa siksi henkilöitä todennäköisin syin.

-On turhauttavaa, kun ihmiset luulevat, että heitä pysäytellään etnisen taustansa vuoksi. Toisaalta olisi turhaa pysäytellä vastaavaa määrää perustanskalaisia. He eivät todennäköisesti kuulu kahinoiviin jengeihin, tilittää Martin Rump.

Poliisi on jo huomannut, että aktiivisella partioinnilla ja tarkastuksilla on ennalta ehkäisevä vaikutus. Jengiläiset eivät tarkastusten pelossa kanna aseita enää kaiken aikaa ja kohdennetut tuplarangaistukset pitävät jengirikolliset kauemmin pois kaduilta.

Kööpenhaminan poliisi tuo selkeästi esiin sen, että ongelmalähiöiden asukkaista vain harvat kuuluvat rikollisjengeihin. Siksi ennalta ehkäisevällä ja näkyvällä toiminnalla on merkitystä ja myös selkeä motiivi.

SUOMEN UUTISET