Ainakin 20, mahdollisesti 30 eurooppalaista naista on paennut al-Holin vankileiriltä. Naiset ovat tiettävästi maksaneet tiensä ulos, joka tarkoittaa sitä, että heillä on luultavimmin ollut avustajia leirin ulkopuolella.

Pakolaisten joukossa on Aftonbladetin mukaan ainakin kolme Ruotsin kansalaista, luultavasti enemmänkin. Naisilla on mukanaan myös lapsia. Ruotsalaisviranomaiset ovat ulkoministeriötä lukuun ottamatta tietoisia leiriltä paenneista henkilöistä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei vahvista tai kiellä tapahtumia.

– Voimme todeta ainoastaan sen, että jonkun näistä saapuessa Ruotsiin seuraamme häntä. Tätä olemme tehneet jo vuodesta 2014, sanoo Säpon tiedottaja Sofia Hellkvist. Yksikään ruotsalainen ei toistaiseksi ole etsiytynyt Ruotsin suurlähetystön tai konsulaattiin Syyrian naapurimaissa.

Naiset edelleen Syyriassa

Aftonbladetin mukaan leiriltä paenneet ovat edelleen Syyriassa. He ovat suunnanneet al-Holin leiristä länteen alueille, jotka edelleen ovat Syyrian opposition hallinnassa. Heidän määränpäätään ei ole kerrottu. Naiset ovat paikallisten tietolähteiden mukaan maksaneet salakuljettajille päästäkseen ulos leiristä.

Al-holin leiriä on yhtäältä kuvattu helvetin esikartanoksi, jonne nyt talven tullen on pakattu 70 000 ihmistä vain tuhannelle tarkoitetulle alueelle. Toisaalta leirillä tiettävästi toimii ”Isis-yliopisto”, joka perehdyttää opiskelijat terroristijärjestön ideologiaan ja kivenkovaan uskonnon tulkintaan.

SUOMEN UUTISET