Helsingin Sanomat paljasti maanantaina, että koko Suomen hallitus on syksyllä suunnitellut hanketta, jonka tarkoituksena oli hakea Syyriassa al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen. Suunnitelma vaikuttaa erityisen härskiltä, kun huomioidaan ensinnä että hallituksen vastuuministerit ovat useiden kuukausien ajan vakuuttaneet kansalaisille, että mitään tällaisia aikeita ei ole. Suojelupoliisin mukaan leirillä oleskelevat naiset ovat myös turvallisuusuhka.

Helsingin Sanomien mukaan hallitus päätti al-Holi -projektista lokakuussa sen jälkeen, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli antanut asiaa koskevan ratkaisunsa. al-Holissa uskotaan olevan ainakin yksitoista suomalaisnaista ja heidän yli 30 lastaan. Osa lapsista on syntynyt leirillä.

Pöystin näkemyksen mukaan perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että valtioneuvoston tulisi pyrkiä kotiuttamaan al-Holista vähintäänkin suomalaiset ja heihin rinnastuvat lapset. Oikeuskansleri kuitenkin myöntää, että viranomaisten mahdollisuudet toimia ovat rajalliset. Oikeuskanslerilla ei myöskään ole toimivaltaa määrätä suomalaisviranomaisia ryhtymään toimenpiteisiin.

Haavisto turvautui oikeuskanslerin paperiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto selitteli tilannetta maanantai-iltana Helsingin Lasipalatsissa. Samana aamuna Ilta-Sanomat oli paljastanut, että Haaviston eräänä suunnitelmana oli painostaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista ryhtymään operaatioon, jonka tarkoitus oli palauttaa konsulikyydillä Suomeen al-Holin pakolaisleirillä olevia lapsia. Hanke epäonnistui Tuomisen kieltäydyttyä pyynnöstä todettuaan sen lainvastaiseksi.

Haavisto vetosi tiedotustilaisuudessa juuri oikeuskansleri Pöystin linjaukseen. Haavisto esitti, että oikeuskanslerin ratkaisu olisi jotenkin johtanut ajatukseen, että perustuslakiin perustuen ainakin suomalaiset lapset pitäisi saada pois leiriltä. Haaviston mukaan hän oli jopa nimittänyt virkavastuulla virkamiehen selvittämään toimenpiteitä a-Holin perheiden auttamiseksi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus on kuitenkin myös ryhtynyt järjestelyihin matkustusasiakirjojen myöntämiseksi tarvittaessa al-Holista tuleville suomalaisille. Tämänpäiväisiä mediapaljastuksia ennen Haavisto ei ole missään vaiheessa kertonut konkreettisista suunnitelmistaan ryhtyä edistämään al-Holissa olevien Suomen kansalaisten tuomista takaisin Suomeen.

Hallitus pimittää kansalaisilta merkittävää tietoa

Maanantain mediapaljastusten jälkeen näyttää jo siltä, ettei hallitus halua jättää kiveäkään kääntämättä, jotta al-Holin naiset ja lapset saataisiin jollain konstilla tuotua Suomeen. Näin siitä huolimatta, että Suojelupoliisi pitää Isis-alueille alun perin lähteneitä, jihadistiseen toimintaan osallistuneita naisia turvallisuusuhkana.

Hallituksen salaiset al-Holi -hankkeet ovat erityisen härskejä siihen nähden, että toimintaa on valmisteltu kansalaisilta täysin pimennossa ja tähän saakka kaikki hallituksen vastuuministerit ovat vakuutelleet, ettei mitään tällaisia suunnitelmia ole olemassa.

Perussuomalaiset vaativat hallitukselta selvää vastausta kysymykseen jo kesällä. Pääministeri Antti Rinne totesi tuolloin, ettei Suomi ole evakuoimassa kansalaisiaan leiriltä.

– Meillä ei ole mitään tarkoitusta lähteä tekemään sellaista toimintaa, jossa näitä ihmisiä lähdettäisiin esimerkiksi konsulipalvelun avulla tuomaan Suomeen, Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla 27.kesäkuuta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vakuutteli samaa.

– Hallitus ei lähde aktiivisesti näitä ihmisiä hakemaan, Henriksson sanoi.

Ministerien vastaukset on toki annettu kesällä, ja Helsingin Sanomien mukaan koko hallitus päätti al-Holi -projektista muodollisesti vasta lokakuussa. Kuitenkin huomattava salamyhkäisyys ja kansalaisilta merkittävän tiedon pimittäminen – käytännössä valehtelu- ei varmasti ole omiaan kasvattamaan luottamusta hallitukseen – varsinkaan tilanteessa, jossa kansan keskuudessa yleisesti ei heru sympatiaa jihadistiseen toimintaan osallistuneille ihmisille.

Kuinka paljon yhteen hallitukseen mahtuu valheita?

Hämärään puuhasteluun sopii, että useimmille kansanedustajille hallituksen suunnitelmat ovat tulleet täytenä yllätyksenä.

– Kuinka paljon valhetta voi mahtua yhteen hallitukseen, kyseli kansanedustaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra tänään Facebookissa.

Purra muistutti myös, että hallituksen vastuuministerit ovat aiemmin moneen kertaan vakuutelleet että Suomi ei ole hakemassa Isis-leireillä olevia takaisin Suomeen.

Kuvioon sopii, että myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on ollut täysin pimennossa hallituksen ja asiassa aktiivisesti hääränneen ulkoministerin hankkeista. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kertoi aiemmin maanantaina, että ulkoasianvaliokunta haluaa kuulla ulkoministeri Haavistolta pikaisesti tarkan selvityksen asiasta.

– Tällainen toiminta ei herätä kovinkaan hyvää luottamusta ajatellen valiokunnan ja ulkoministerin välistä yhteistyötä, Niikko sanoi aiemmin maanantaina.

Haavisto on pyydetty kuultavaksi ulkoasiainvaliokuntaan tiistaina.

SUOMEN UUTISET