Jussi Halla-aho sanoi eilen A-studiossa, että perussuomalaiset on valmis tekemään hallitusyhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa, jos siten on mahdollista edistää perussuomalaisten äänestäjille tärkeitä asioita. Halla-aho kuitenkin pitää uusia hallitusneuvotteluja epätodennäköisinä. Antti Rinteen nyt jo kaatuneen hallituksen ohjelma ei sekään perussuomalaisille kelpaisi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho nähtiin tiistaina Ylen A-studion vieraana, jossa keskusteltiin pääministeri Antti Rinteen erosta, tulevan hallituksen muodostamisesta ja myös eduskuntapuolueiden keskinäisistä väleistä.

Halla-ahon näkemyksen mukaan Rinne joutui eroamaan toimittuaan tavalla, joka lopulta teki hänelle mahdottomaksi jatkaa pääministerinä.

– Uskon, että pohjimmiltaan tässä on ollut kyse keskustan, osittain myös sdp:n kannatuspaniikista. Nähdään, että sähläävä, omiaan puhuva pääministeri vetää koko hallituksen uskottavuuden alas, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa hallituksen kaatuminen ei suuremmin vaikuta perussuomalaisten politiikkaan.

– Perussuomalaisilla on ollut aina se linja, että me keskitymme omaan politiikkaan. Me ajamme niitä asioita, joiden vuoksi kansalaiset ovat meitä vaaleissa äänestäneet. Emme käytä juurikaan aikaa sivuille vilkuilemiseen.

Keskustan vaikeudet kasvavat vaalien lähestyessä

Tv-keskustelussa mukana ollut kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo sanoi haluavansa nyt kaikki puolueet mukaan uusiin hallitusneuvotteluihin uuden hallituksen muodostamiseksi. Orpon mielestä hallitusohjelma on ollut vastuuton.

Halla-aho sanoi, ettei hän pidä todennäköisenä uusia, todellisia hallitustunnusteluja tai -neuvotteluja.

– Rinteen nyt jo kaatuneeseen hallitukseen osallistuneet puolueet varmasti sen ymmärtävät, ettei tällä eduskunnalla ole tarjolla sellaista enemmistöhallitusta, jossa ne pystyisivät ajamaan paremmin omia tavoitteitaan kuin tähän mennessä toiminut hallituskoalitio.

Sdp:n Sanna Marin sanoi topakasti, että Rinteen erosta huolimatta hallituspohja ei ole vaihtumassa.

Halla-aho ennakoi keskustalle hankaluuksia jatkossa.

– Rinteen jo kaatuneen hallituksen ohjelma, etenkin sen maahanmuutto- ja ilmastopoliittiset linjaukset ovat niin kaukana siitä, mikä mieliala vallitsee keskustan äänestäjäkunnassa, että keskusta tulee olemaan suurissa vaikeuksissa hallituksen sisällä. Sitä suuremmissa vaikeuksissa keskusta on, mitä lähemmäksi seuraavat vaalit tulevat.

Menneisyyden virheistä on opittu

Halla-aho totesi, että perussuomalaiset on silti jatkossa asiakysymyksissä valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa.

– Emme kuitenkaan mene hallitukseen vain siitä ilosta, että pääsemme sinne. Menneisyyden virheistä on opittu. Me olemme valmiita tekemään hallitusyhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa, jos voimme sillä tavoin edistää äänestäjillemme tärkeitä asioita.

– Tämä nykyinen hallitusohjelma on kuitenkin niin kaukana kaikesta, mitä perussuomalaiset edustavat, että tältä pohjalta yhteistyötä ei voi tehdä. Tästä olemme varmasti samaa mieltä, Halla-aho sanoi ja kohdisti sanansa Marinille ja keskustelussa mukana olleelle keskustan Katri Kulmunille.

Kulmuni yritti haastaa:

– Onko perussuomalaiset sitä vastaan, että entistä useampi suomalainen pääsee töihin tai että tehtaat pysyvät Suomessa, Kulmuni sanoi Halla-aholle, joka vastasi:

– Mikään näistä ei toteudu tällä hallitusohjelmalla, ja se tulee olemaan suuri poliittinen ongelma keskustalle, mitä pidemmälle vaalikausi etenee.

Eduskunnan keskusteluilmapiiri on tulehtunut

Halla-ahon mukaan eduskuntapuolueilla on tällä hetkellä poikkeuksellisen tulehtuneet välit. Hän myös huomautti, että varsinkin keskustan edustajien salipuheenvuoroissa aiheena on usein ollut perussuomalaiset.

– Sananvaihto ja keskusteluilmapiiri eduskunnan täysistuntosalissa vaalien jälkeen on ollut sen (tulehtuneen) kaltainen, minkä on varmasti voinut huomata jos on seurannut televisiosta eduskunnan kyselytunteja. Osin se on varmaan johtunut puolueiden sisäisistä jännitteistä ja kannatuspaniikista.

– Esimerkiksi keskusta; sen sijaan että se olisi salissa puhunut omille äänestäjilleen tärkeistä asioista, keskusta on puhunut lähes yksinomaan perussuomalaisista. Perussuomalaiset on keskustalaisten edustajien salipuheenvuoroissa suosittu aihe. Kun keskusteluilmapiiri on ollut melko huono, niin luulen, että tämäkin nostaa kynnystä pohtia uuteen hallitukseen muita koalitiovaihtoehtoja kuin se, mikä tähän asti on toiminut.

PS keskittyy äänestäjiä kiinnostaviin kysymyksiin

Ylen juontaja kysyi, mitä perussuomalaiset pystyy tekemään tilanteessa, jossa puolueiden välit ovat tulehtuneet.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten vaikutusvalta Suomen politiikkaan on suoraan riippuvainen vaaleissa saadusta kannatuksesta ja mandaatista.

– Me tuomme esille vaihtoehtoa sosialistihallituksen politiikalle, ja pyrimme saamaan sille mahdollisimman suuren valtakirjan seuraavissa vaaleissa. Me keskitymme niihin kysymyksiin, jotka kiinnostavat kansalaisia ja meidän äänestäjiämme.

SUOMEN UUTISET