ANALYYSI | Pääministeri Antti Rinteen hallitus kaatui. Hallituskumppani keskustan mukaan sillä ei ole luottamusta Rinteeseen. Keskustan ilmoitus toimi hallituksen kuoliniskuna, koska hallitus ei voinut saavuttaa tarvittavaa enemmistöä taakseen keskiviikon luottamusäänestyksessä. Hallituspuolueiden puheenvuorot puhuvat vahvasti sen puolesta, että taakaksi muodostuneen Rinteen häätämisestä oli etukäteen sovittu. Viimeinen, joka kähminnästä sai tiedon, oli todennäköisesti pääministeri itse.

Kerrataan tapahtumien kulku lyhyesti.

Kesäkuussa kautensa aloittanut Antti Rinteen hallitus kaatuu pääministerin menetettyä maanantaina hallituskumppani keskustan tuen. Keskustan eduskuntaryhmä järjesti ylimääräisen kokouksen maanantaina iltapäivästä sen jälkeen, kun hallitus oli ajautunut kriisiin pääministerin asemaan kohdistuvan epäluottamuksen vuoksi Postin lakkoon liittyvässä tapauksessa. Rinteen syytetään harhaanjohtaneen eduskuntaa lausunnoillaan Postin omistajaohjauksesta. Jo aiemmin perjantaina hallituksen omistajaohjauksista vastannut ministeri Sirpa Paatero erosi ministerin paikaltaan.

Keskustan kaksi ja puoli tuntia kestäneen ryhmäkokouksen jälkeen puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että keskustalla on Rinteeseen liittyvää epäluottamusta. “Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta.” Asiayhteydestä oli selvää, että henkilöllä viitataan juuri pääministeri Rinteeseen.

Tämän jälkeen keskusta kutsui koolle myös puoluehallituksensa. Käytännössä asia oli kuitenkin jo Kulmunin ulostulon myötä selvä: tavalla tai toisella Rinteen hallitus on kaatumassa, koska ei ole missään skenaariossa realistista, että Rinne pystyisi jatkamaan pääministerinä tilanteessa, jossa päähallituskumppanipuolueen eduskuntaryhmä ei enää luota häneen ja ilmaisee asian myös julkisesti.

Rinne pyristeli aikansa, muttei voinut lopputulokselle mitään. Jäljellä ei ole enää muuta kuin käynti presidentin luona. Eroanomuksen kanssa.

Väärää tietoa eduskunnalle

Hallituksen tilanteen nopean kriisiytymisen taustalla oli kysymys siitä, antoiko pääministeri Rinne väärää tietoa eduskunnalle liittyen Postin lakkoon ja hallituksen rooliin Postin omistaja-ohjaajana. Ministeri Paateron eron kenties toivottiin rauhoittavan tilannetta, mutta toisin kävi: seuraavana hiillostukseen joutuikin pääministeri Rinne, jonka katsottiin heittäneen Paateron bussin alle pelastaakseen itsensä.

Mutta oliko Posti-sotku Rinteen kaatumisen todellinen syy? Vai oliko se muodollinen syy, jonka varjolla kiusallisesta ja heikosta Rinteestä päästiin eroon?

Vihreät antoivat pääministerille tukensa, kunnes eivät antaneetkaan

Vielä maanantaina aamupäivästä Iltalehti kertoi, ettei vihreiden puoluejohto ja keskeiset vaikuttajat näe perusteita pääministerin vaihdokselle. Tämä siis sen jälkeen, kun hallituksen keskeiset päättäjät olivat kokoontuneet sunnuntaina ja kuulleet päämininisteri Rinteen selvityksen Postin tapahtumista.

Keskustan päätöksen jälkeen vihreiden mieli asiassa kuitenkin muuttui. Puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi asiaa Twitterissä: “Vihreät on ollut valmis tukemaan Rinteen jatkamista pääministerinä edellyttäen, että tehdään avoimesti selkoa eduskunnalle kaikista epäselvyyksistä sekä sitoudutaan kehittämään hallituksen toimintatapoja. Linja perustuu sunnuntaina saatuun selvitykseen.”

Merkillepantavaa Ohisalon twiitissä on aikamuodon muutos: siinä missä vielä maanantaina aamupäivästä vihreät olivat valmiita tukemaan pääministeriä, iltaan mennessä he taas kertoivat, että olivat olleet tähän valmiita. Puoluetta ei ehkä haitannut niinkään pääministerin menettely sinänsä kuin perusteltu epäilys siitä, että he ovatkin jäämässä samaan uppoavaan laivaan tämän kanssa.

Vielä mielenkiintoisempi on Ohisalon toinen twiitti: ”Terveisiä Brysselistä puheenjohtamani OSA-neuvoston jälkimainingeista. Totesin Brysselissä, että en ole pystynyt seuraamaan hallituksen tilannetta päivän aikana, mutta olen ymmärtänyt keskustan tilanteen olevan auki.”

Ohisalon ei tarvinnut seurata tilannetta, koska hän tiesi jo, mitä tuleman piti. Vihreiden, sen enempää kuin vasemmistoliitonkaan, ei tarvinnut lähteä Rinteen kaatoon. Mutta ilmeistä on, että ne hyväksyivät asian.

Demarit antoivat viimein julkisen tukensa puheenjohtajalleen – tai ainakaan kukaan ei halunnut omia sormenjälkiään murha-aseeseen

Pian keskustan kokouksen jälkeen SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi Twitterissä, että SDP:n puoluehallitus pitää kokouksen vielä samana iltana, siis maanantaina. Kokouksen jälkeen Rönnholm kertoi, että Rinteellä on SDP:n täysi tuki. Tätä sopii kuitenkin epäillä. Tosiasiassa on silmiinpistävää, että juuri kukaan Rinteen omasta puolueesta ei ole aikaisemmin tullut pääministerin tueksi kriisin aikana. Jopa hallituskumppanipuolueet RKP ja vihreät ovat antaneet enemmän julkista tukea Rinteelle kuin tämän omat joukot.

Kokouksen viralliseksi agendaksi ei tietenkään kerrottu oman puheenjohtajan potkimista ulos seremonioitta, vaikka siitä olisikin kysymys. SDP:lle käy paremmis se, että tämän roolin näyttelee joku muu. Tuo henkilö on juurikin keskustan Kulmuni. Näiltä osin voidaan sanoa, että näytelmä oli valmiiksi käsikirjoitettu ja oman puolueen tikarit valmiiksi teroitettu. Demarit eivät vain halunneet käydä suoraan puheenjohtajansa kimppuun.

SDP:n puoluehallitus lähetti suomennettuna seuraavanlaista viestiä: ”Tuemme Rinnettä muodollisesti, koska näyttäisi pahalta, jos oma puoluehallitus kävisi heikon puheenjohtajankimppuun. Todellisuudessa annamme keskustan Kulmunin tehdä likaisen työn, emmekä suojele tärkeintä pelaajaamme. Seuraaja on jo valmiina.”

Keskusta viestitti eilen kaikilla mahdollisilla tavoilla, että se haluaa jatkaa nykyisellä hallituspohjalla (sdp, kesk, vas, vihr, rkp). Tämä on keskustan etujen mukaista, mutta se on myös muidenkin hallituspuolueiden etujen mukaista. Politiikan raadollisessa maailmassa tällaisia asioita ei jätetä sattuman varaan. Kun pelataan näin korkeilla panoksilla, ei ole yksinkertaisesti mahdollista, etteikö hallituspuolueiden avainpelaajien kesken olisi etukäteen sovittu siitä, että olemassaoleva hallituspohja jatkaa ilman Antti Rinnettä. Tämä sopu on solmittu vihreiden, rkp:n, vasemmistoliiton, keskustan ja sdp:n ydinryhmän kanssa.

Pelikuvio on sama kuin vuonna 2017 – perussuomalaisten silloisen voimahahmon Timo Soinin johtaman ryhmän liittouduttua kokoomuksen ja keskustan kanssa omaa, puoluekokouksen valitsemaa puheenjohtajaansa vastaan. Hänen hyökkäyksensä epäonnistui. Miten käy SDP:n? Rinne kaatuu, koska hänen omansa liittoutuivat muiden hallituskumppaneiden kanssa häntä vastaan. Jotta puhtoinen imago säilyisi, ne vakuuttavat julkista tukeaan.

Rinteelle on kuitenkin ehkä annettava pisteitä taistelutahdosta epätoivoisessa tilanteessa, jos ei muusta. Hän ei halunnut luovuttaa taistelutta, vaikka kamppailu olikin turhaa. Teuraslammas on yleensä viimeinen joka tietää, että sen aika on tullut.

Ja niin Rinne kaatuu

Mitä sitten seuraavaksi tapahtuu? Rinne ilmoitti juuri äsken hallituksensa erosta. Seuraavaksi on kysymys siitä, jatkaako uusi hallitus samalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla, vai tapahtuuko tässäkin mahdollisesti muutoksia. Jos uutta hallitusta ei onnistuta muodostamaan, vaihtoehtona on myös ennenaikaiset eduskuntavaalit. Koska muilla puolueilla ei ole nyt suurempia haluja lähteä mittauttamaan perussuomalaisten kannatusta vaalien kautta, puolueissa on varmasti vahva halu löytää keskinäinen yhteisymmärrys. Esimerkiksi keskustan tapauksessa tämä tarkoittaa, että tämänpäiväisestä huolimatta puolueen uusi punavihreä linja tulee todennäköisesti jatkumaan.

SUOMEN UUTISET