Keskustapuolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen astuivat tänään pitkäksi venyneen kokouksen jälkeen ryhmähuoneensa ovesta toimittajajoukon eteen. Hiljaisella äänellä puhunut Kulmuni kertoi, ettei keskustalla ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen.

Katri Kulmuni keskustan eduskuntaryhmän huoneen edessä. Hänen takanaan Antti Kurvinen.

Kulmuni: Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Ja Keskusta haluaa, että hallitus on toimintakykyinen, ja se pystyy hoitamaan Suomen ja suomalaisten asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä puoluehallitus kokoontuu vielä tänään. Tämä on se..

Toimittaja: Eli teillä ei ole luottamusta pääministeri Rinteeseen. Haluatte, että Rinne vaihtuu?

Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa. Ja keskusta on erittäin tyytyväinen hallituspohjaan, hallituspuolueisiin. Ja keskusta haluaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus tässä maassa, jotta toimintakykyinen hallitus voi tehdä töitä isänmaan puolesta. Puoluehallitus kokoontuu meillä nyt seuraavaksi.

Milloin puoluehallitus kokoontuu ?

Me lähdemme nyt puoluehallituksen kokoukseen.

Kuinka vahva epäluottamus teillä on pääministeriin?

<Kulmuni ei enää vastaa, Antti Kurvinen jatkaa>

Kurvinen: Keskusta totesi tänään, että eilen annetut selvitykset eivät ole riittäviä. Toivotaan, että hallitus saadaan toimintakykyiseksi mahdollisimman pian. Toistan vielä sen: toivotaan, että nykyinen hallituskokoonpano voisi jatkaa ja nykyisellä hallitusohjelmalla voitaisiin mennään eteenpäin.

Onko niin, että Antti Rinteen on lähdettävä, niin sillä se toimintakyky palautuu?

Eiliset selvitykset mitä me olemme saaneet, eivät ole riittäviä.

Miten prosessi jatkuu?

Puoluehallituksen kokoukseen pitää lähteä.

Äänestittekö te?

Me emme käyneet äänestyksiä. Vakava, perusteellinen keskustelu. Politiikassa tärkeintä on luottamus.

Kuinka moni teidän edustajistanne katsoo, ettei ole luottamusta?

Politiikassa tärkeintä on luottamus. Siitä keskusteltiin. Toivotaan, että uskottavuus, Suomen hallituksen uskottavuus palautetaan mahdollisimman pian. Nyt joudun lähtemään.

Missä teillä on kokous?

Se on .. jossakin paikassa.

Puoluetoimistolla?

<Ei vastausta.>

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Suomen Uutiset haastaatteli päivän aikana useita kokeneita politiikan toimijoita. Tulkinta on yhtenevä: Keskustan eduskuntaryhmän julkinen epäluottamus on paksu naula Rinteen pääministerikauden arkkuun. On hyvin epätodennäköistä, että hän voisi jatkaa tehtävässään.

SUOMEN UUTISET