Kuluvasta vuodesta on jälleen tulossa ennätyksellinen, kun Ruotsi myöntää oleskeluluvan 122 000 hakijalle. Heistä noin 47 000 on turvapaikanhakijoita ja heidän omaisiaan. Olot kansankodissa ovat ilmeisen lokoisat, sillä kotimaahansa palaavia turvapaikanhakijoita on joulukuuhun mennessä löytynyt 423 henkilöä.

Ruotsin maahanmuuttoviraston tilastot kertovat, että marraskuun loppuun mennessä oli myönnetty oleskeluluvat 111 364 turvapaikanhakijalle. Luvista vajaa puolet oli myönnetty perheenyhdistämisen nojalla. Lupia on kirjoitettu erityisen paljon vuodesta 2016 lähtien.

Hallintokulut katossa

”Yhteiskunnallisesta keskustelusta saa sen käsityksen, että Ruotsi olisi sulkenut ovensa maahanmuuttajilta. Mikään ei voi olla enemmän päin seiniä ja fake news. Maahanmuuttovirasto heittelee rahaa ulos ovista ja ikkunoista”, kirjoittaa ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden-julkaisu.

Kotimaahansa palaava turvapaikanhakija voi saada Ruotsin valtiolta ”paluuetabloitusmistukea” maksimissaan 75 000 kruunua (7 190 euroa) koko perheelle. Tukea kotimatkaan oli saanut marraskuun loppuun mennessä 423 henkilöä, alle puolet viimevuotisesta määrästä. Tuen myöntämisen hallintokulut per henkilö ovat SVT:n mukaan sen sijaan viisinkertaistuneet.


Oikaisu 30.12.2019 klo 13:24: Jutun otsikko ja oleskelulupien lukumäärä ovat oikein mutta toisin kuin itse jutussa sanottiin, kaikkia oleskeluluvat ei ole myönnetty turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijoiden ja heidän perheenjäsentensä saamien oleskelulupien yhteismäärä oli tammi-marraskuussa noin 47 000.

SUOMEN UUTISET