Poliisin vuosi on Ruotsissa alkanut haastavissa merkeissä, kun pommi-iskuja ja ampumisia on sattunut tuon tuostakin. Uudet työkalut tulevat käyttöön kreivin aikaan ja antavat poliisille mahdollisuuden puuttua jengi- ja huumerikollisuuteen aivan uudella tavalla, kertoo Aftonbladet.

Vuoden alusta poliisilla on ollut oikeus sijoittaa valvontakameroita haluamiinsa paikkoihin ilman lupamenettelyä. Käytännössä sadat uudet kamerat sijoitetaan ongelmalähiöihin paikoille, joissa rehottavat huumekauppa, väkivallanteot sekä ryöstöt.

– Sijoitamme kamerat sinne, joissa niistä oletettavasti on eniten hyötyä, sanoo poliisiylijohtaja Anders Thornberg uutistoimisto TT:n haastattelussa.

– On valtavan tärkeätä, että saamme itse tehdä päätökset, eikä meidän tarvitse jumittaa pitkässä lupaprosessissa.

Kameroiden määrä kasvaa

Poliisilla on tähän asti ollut käytössään parisataa kameraa ja nyt niitä tulee satamäärin lisää. Uusien kameroiden sijoittamista edeltää Thornbergin mukaan huolellinen selvitystyö. Haasteitakin on.

– Meidän pitää pystyä käsittelemään entistä paljon suurempi määrä informaatiota ja yksilöiden oikeuksista on pidettävä huolta.

Rikollisjengit haastavat yhteiskunnan

Yhteiskunta on ollut lähes voimaton jengien törkeän väkivallan edessä. Alkuvuosi näyttää saman menon jatkuvan. Poliisi on nyt saamassa oikeuden murtaa rikollisten vahvasti salattu viestiliikenne ja kyseessä saattaa olla ratkaisevan tärkeä työkalu.

– Se nostaa mahdollisuutemme aivan uudelle tasolle. Törkeän rikollisuuden selvittämisessä keskeistä on tilannekuva siitä, mitä tapahtuu ja on tapahtumassa. Muutoin vaellamme sokeina. Viestinnän salaaminen on tapahtunut nopeasti ja meidän on seurattava perässä, entinen turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö Thornberg pohdiskelee.

Rikoksia jonossa odottamassa tutkintaa

Poliisilla on jonossa rikoksia, jotka odottavat uusien selvityskeinojen käyttöönottoa.

– Meillä on kohteeksi määriteltyjä rikollisia, joiden selvittämättömät tapaukset vain odottavat sitä, että pääsemme murtamaan rikoksiin liittyvän (tallennetun) viestiliikenteen.

Viestiliikenne voidaan murtaa, jos mahdollisesta rikoksesta tuomitaan vähintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Poliisi voi asentaa epäiltyjen laitteisiin haittaohjelmia tai muilla keinoin lukea epäiltyjen tietokoneiden, puhelinten tai tablettien kaikkea sisältöä.

– Käytännössä kyse on aina törkeästä rikollisuudesta eli pommi-iskuista, ampumisista, huumeista ja jengien välisestä koston kierteestä, Thornberg rajaa.

SUOMEN UUTISET