Ruotsissa räjähtää lähes joka yö jossakin päin maata. Pommi-iskujen määrä melkein kaksinkertaistui viime vuonna. Aiemmin on käytetty runsaasti Balkanin sodista peräisin olevia käsikraatteja, mutta tänään räjähteet ovat omatekoisia. Ruotsin yleisradio SVT on selvittänyt tekijöitä pommien taustalla.

Keskiviikon pommi räjähti aamuyöllä Norrköpingissä. Kukaan ei kuollut iskussa mutta useat pienkerrostalon asukkaat saivat lieviä vammoja sirpaleista. Pommilla on vahva yhteys samassa kaupungissa tapahtuneeseen rikollisjengin johtajan yökerhomurhaan. Kohteena olleessa asunnossa on kirjoilla joulukuussa murhatun jengipomon rikoskumppani.

Sivulliset vaarassa

Keskiviikon pommirikoksella on todennäköisesti yhteyksiä myös kesällä Linköpingissä ja Örebrossa tapahtuneisiin vastaaviin tekoihin.

-Rikolliset eivät pommittele huvikseen. Viime vuoden yli 250 pommi-iskun perusteella voi sanoa, että räjähteiden tarkoituksena on uhkailla, pelotella ja rankaista. Ja tietysti kostaa, sanoo rikostoimittaja Joakim Palmqvist.

-Samalla kyseessä on uskomattoman vaarallinen kehityskulku, koska nyt myös sivulliset ovat vaarassa kuolla.

Pommi-iskut räjähtävässä kasvussa

Ruotsin rikostutkimuskeskuksen mukaan maassa tehtiin 162 pommi-iskua vuonna 2018. Viime vuonna luku oli siis jo 257.

-Aiemmin räjähteinä käytettiin käsikranaatteja. Nyt räjähteet ovat sen sijaan omatekoisia, sanoo johtaja Stefan Hector keskusrikospoliisista.

Vuoden 2019 suurin pommi-isku tapahtui 7. kesäkuuta Linköpingissä. Ääni kuului koko kaupungissa, kun lehtikärryyn sijoitettu, 15-20 kilon painoinen pommi räjähti. Kymmenet ihmiset saivat vammoja, mutta kukaan ei kuollut.

Jengit sotivat reviireistä

Sama huumereviireistä alkunsa saanut jengisota jatkui kaikesta päätellen keskiviikkona aamuyöllä Norrköpingissä. Sotajalalla ovat tiettävästi uudempi tulokas, maahanmuuttajataustainen No Surrender sekä perinteisemmät rikollisjengit.

SUOMEN UUTISET