Vielä menneellä viikolla Ruotsissa kuoli ihmisiä enemmän luoteihin kuin koronavirukseen. Vuosia jatkunut jengisota vaati uhrin Malmössä ja 16-vuotias poika ammuttiin Göteborgissa. Ammuskelun uhreja jäi myös henkiin. Viikkokatsaus perustuu Aftonbladetin, Expressenin, ja Göteborgs Postenin tietoihin.

Maanantaina vangittiin kaksi nuorukaista, jotka olivat edellisellä viikolla ampuneet 14-vuotiaan pojan henkihieveriin Kärrtorpin lähiössä Tukholmassa. Kolmas tekoon osallistunut vangittiin tiistaina.

Vanha valta vapisee

Tiistaina tapahtuneen, 25-vuotiaan, raskaan rikoshistorian omaavan miehen murhalla Malmössä oli paljon silminäkijöitä: tulitus tapahtui illansuussa keskellä katua. Jugoslaavijengi on vuosikausia taistellut reviiristään maahanmuuttajataustaisia uusia yrittäjiä vastaan. Uhreja on tullut puolin ja toisin ja kostonkierre jatkuu. Poliisi on pidättänyt murhasta epäiltynä 20-vuotiaan miehen, jolla ei ole mainittavaa rikostaustaa.

Göteborgissa murhattiin keskiviikkoiltana 16-vuotias koululainen, jolla ei ollut jengikytköksiä, hän oli paremminkin mallioppilas. Uhrin isä on suufilainen imaami ja kiivas jihadismin vastustaja. Onkin mahdollista, että poika poika ammuttiin vahingossa, sillä hänen isoveljellään on jengiyhteyksiä.

Uhrit eivät puhu

Naamioituneita ampujia oli tiettävästi kaksi, toisella pistooli ja toisella ”muu automaattiase”. Uhri kaatui jo ensimmäisistä laukauksista, mutta ampujat kääntyivät poistuessaan ja ampuivat uudestaan maassa makaavaa nuorukaista. Laukauksia ammuttiin kaikkiaan kymmenkunta ja uhrin seurassa ollut nuori nainen haavoittui lievästi. Murhaajat pakenivat heitä odottavaan autoon.

Torstaina aamuyöllä yönä ammuttiin Lövgärdetissä, Göteborgin tanhuvilla 25-vuotiasta miestä. Hän selvisi lievillä vammoilla. Mies on poliisin mukaan yhteistyöhaluton, eikä halua kertoa ammuskeluun johtaneista syistä tahi sen taustoista.

SUOMEN UUTISET