Etelä-Ruotsin Falkenbergissä, Göteborgin ja Malmön puolivälissä paloi kymmenen autoa poroksi viikko sitten. Samalla kärähti poliisin pinna. Poliisi päätti tiistaina aloittaa ongelma-alueen valvonnan kauko-ohjattavien koptereiden avulla. Päätös astui voimaan välittömästi.

– Nuoriso kiusaa paikallisia asukkaita. Jengit ovat hajottaneet ikkunoita heittelemällä kiviä ja ampuneet raketteja. Kamerat ovat eräs keino yrittää saada tilanne hallintaan, totesi paikallinen poliisipäällikkö tammikuussa.

Kiinteät kamerat eivät riitä

Falkenbergin alueella on ollut vuodenvaihteesta lähtien poliisin kiinteitä valvontakameroita. Virkavalta on joutunut näkemään vaivaa kameroiden sijoittelussa, sillä niillä ei saa katsoa parvekkeille, saatikka asuntoihin sisään. Yksityisyys on ylittämätön asia rikosten torjunnassakin.

Kiinteät kamerat eivät kuitenkaan näytä yksin riittävän jengirikosten estämiseen, lisää keinoja tarvitaan. Siitä huolimatta, että reaaliaikaisesta kuvasta on hyötyä, kun hälytyksen tullessa tilanteen voi tarkistaa etänä, eikä partiota tarvitse laittaa turhaan asialle. Kuvista on tietty apua myös rikosten selvittämisessä.

Tuhopoltto viimeinen niitti

Viimeinen pisara lentävän kameravalvonnan käyttöönottoon oli viikko sitten tapahtunut kymmenen auton tuhopoltto sunnuntain vastaisena yönä Falkenbergissä. Samana yönä lähistöllä oli poltettu yksi auto lisää, jätekatos sekä uutena, mielenkiintoisena kohteena savuna ilmaan haihtuivat lastenvaunut.

– Reaktiot dronen käyttöön ovat olleet suurelta osaltaan positiivisia, sanoo nyt alueen uusi, virkaatekevä poliisipäällikkö Susanna Lagerqvist.

– Dronet eivät poissulje muita valvontakeinoja. Kiinteät kamerat jäävät käyttöön ja olemme lisänneet myös poliisin fyysistä läsnäoloa ongelma-alueella.

SUOMEN UUTISET