Nuoriso on syksystä lähtien joutunut kasvavan ryöstöaallon alle Etelä-Ruotsissa, kertoo Sydsvenskan. Uhri joutuu usein järjestämään kaveripiiristään rikollisille lisää ryöstettävää, muuten tulee turpaan. Poliisin mukaan rikolliset pitävät uhreja ”pankkiautomaatteina”, joilta voi nostaa rahaa tarpeen tullen.

Tilanne on kärjistynyt erityisen pahaksi Malmön liepeillä, Lomman ja Åkarpin alueella. Poliisin mukaan kyseessä on jo ”erittäin suuri ongelma”.

-Paremmin toimeentulevien alueella teini-ikäisillä on kalliita merkkivaatteita, kännyköitä ja kuulokkeita, Armanin laukkuja ja kaikkea sellaista, mitä ryöstäjät havittelevat, kertoo poliisin edustaja Mikael Ramsbjer Sydsvenskanille.

Mafiatyyliset otteet

Ryöstäjät ovat lähtöisin Malmöstä sekä lähialueilta ja poliisi tietää suurin piirtein keistä on kyse. Syrjäytyneet ryöstäjät käyttävät mafiatyylisiä otteita ja kiristävät sekä uhkailevat uhrejaan, jotka eivät uskalla puhua tapahtumista saatikka todistaa rikollisia vastaan. Uhkailijat saattavat tehostaa vaatimuksiaan veitsillä ja ampuma-aseilla.

Uutena keinona rikolliset painostavat ongelmalähiöiden ikätovereitaan järjestämään jengeille lisää ryöstettävää: ”jätämme sinut rauhaan, jos järjestät meille jonkun muun”, kuuluu viesti. Näin nuori voi pakon edessä joutua huijaamaan kaverinsa tulemaan sopivalle hollille ja rikoksen uhriksi. Vaikka nuori näin välttäisi varsinaisen ryöstön, hänen on toki maksettava gangstereille tässäkin tapauksessa.

-Ryöstäjät näkevät täkäläiset nuoret ”pankkiautomaatteina”, toteaa poliisi Ramsbjer.

Ruotsissa luotetaan sanan voimaan

Poliisin mukaan ongelma saattaa kesän kuluessa vielä pahentua. Monet paikallisista nuorista voivat henkisesti todella huonosti, ovat peloissaan eivätkä uskalla mennä ulos.

-Meidän täytyy löytyä keinot puhua tästä nuorison kanssa, pohtii poliisi.

SUOMEN UUTISET