Ruotsalaiset poliisit joutuvat yhä useammin tahallisen yskimisen tai räkimisen kohteeksi asiakkaidensa taholta. Koronavirukseen liittyviä uhkatilanteita on kirjattu jo 130. Maahanmuuttajanuoret puolestaan yrittivät panna ihmisten koronapelon leikiksi piilokameravideollaan, jossa he yskivät ihmisten kasvoille. Etenkään vanhempaa väkeä ei naurattanut.

Rikosepäillyt huutavat, että heillä on koronavirus ja yskivät tahallaan poliiseja päin, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT. Koronavirukseen liittyviä uhkatilanteita on kirjattu jo yli 130.

Norjassa mies tuomittiin vankeuteen, koska hän sylki päin poliiseja ja uhkasi koronaviruksella. Suomen Uutiset kertoi aiemmin, että Saksassa peräti 43 poliisia joutui päälle sylkemisen takia koronakaranteeniin suoritettuaan palohälytykseen liittyneen tehtävän turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa. Vastaavaa tapahtuu myös Ruotsissa, kertoo SVT.

– Esimerkkejä on paljon. Epäilty sanoo, että hänellä on tartunta ja juoksee sitten poliiseja kohti yskien tai syljeskellen, kertoo poliisiliiton työsuojeluvaltuutettu Patrik Danielsson.

Hänen mukaansa kyse on taktiikasta, jota tietyt henkilöt käyttävät välttääkseen kiinniotetuksi joutumisen. Mutta poliisi ei voi jättää tehtävää suorittamatta koronavaaran takia. Poliisilla ei myöskään ole varaa suhtautua yskimiseen vitsinä: lähtökohta on, että uhkaavasti käyttäytyvällä henkilöllä on tartunta. Työsuojeluvaltuutettu Danielsson korostaa suojavarusteiden merkitystä poliisin työssä.

Mamunuorten piilokameravideo ei naurattanut

Joskus koronayskiminen voi toki olla pelkkää pelleilyä, kuten kahden 17-vuotiaan maahanmuuttajanuoren tekemällä videolla. Tai ainakin nuoret miehet itse sanovat, että heillä ei oikeasti ole koronatartuntaa.

Piilokameravideollaan Syyriasta ja Irakista kotoisin olevat nuoret miehet käyvät kaupungilla kysymässä ihmisiltä reittiohjeita eri paikkoihin, kuten sairaalaan, yskien samalla voimakkaasti suunsa edessä olevaan nenäliinaan. Kepposeen kuuluu, että yskijä pyrkii koko ajan lähemmäksi uhrin kasvoja, jolloin kauhistuneet kantaruotsalaiset yrittävät tietenkin päästä karkuun tilanteesta, käyttäytyen kuitenkin mahdollisimman kohteliaasti.

Eskilstunassa kuvatusta videosta nousi pienimuotoinen kohu, koska pila ei todellakaan naurattanut kaikkia. Tekijät ovat nyttemmin poistaneet videonsa YouTubesta, mutta se on yhä katseltavissa ainakin Samhällsnytt-nettilehden sivuilla.

Ruotsidemokraatteja lähellä olevan Samhällsnytt-nettilehden toimittajat selvittivät, missä video on editoitu. Kävi ilmi, että videon esittelykohtaus on kuvattu vasemmistolaisen ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) -yhdistyksen tiloissa. Myös videon editointi on tapahtunut ABF:n studiolla. Samhällsnyttin toimittajan tivatessa asiaa, ABF:n paikallinen toiminnanjohtaja irtisanoutui videon sisällöstä, mutta myönsi, että se on kuvattu ja editoitu heidän tiloissaan, tosin heidän tietämättään.

Tubettajat joutuivat nettivihan kohteeksi

Paikallislehti Eskilstuna Kuriren haastatteli videon tehneitä maahanmuuttajanuoria siitä nousseen kohun jälkeen. Nuoret tubettajat kertovat joutuneensa vainon kohteeksi.

– Meitä uhkaillaan, koska olemme maahanmuuttajia ja porukka on alkanut levittää vihaa ja sanoa, että he haluavat heittää maahanmuuttajat ulos maasta, videon tekijät kertovat lehdelle.

Videon tekijöiden mielestä etenkin vanhemmat ihmiset ovat ottaneet heidän videonsa ihan väärällä tavalla ja tehneet kärpäsestä härkäsen. Nuorukaiset ovat poistaneet videonsa YouTubesta ja lupaavat, että eivät enää tee koronakepposia, vaan seuraavan YouTube-videon aiheena on jotain aivan muuta.

SUOMEN UUTISET