Ruotsi on ryhtynyt toimiin koronatestauksen lisäämiseksi maahanmuuttajalähiöissä. Jopa hotellimajoituksen tarjoamista lähiöiden riskiryhmille pohditaan. Vaihtoehtomedian edustajat kysyivät terveydenhoitoviranomaisilta, menevätkö laittomasti maassa olevat nuoret miehet ruotsalaisvanhusten ohi, kun tehohoitoon pääsystä päätetään. Viranomaisten vastaus ei ollut yllättävä.

Suomen Uutiset kertoi äskettäin, että epidemian alkuvaiheessa Tukholman alueella koronaan kuolleista suurin osa oli somaleja. Asiasta tiedottanut ruotsinsomalien lääkäriyhdistys vaatii koronatiedottamisen lisäämistä somaliaksi.

Syyksi somalien yliedustukseen koronaan menehtyneiden joukossa arveltiin sitä, että maahanmuuttajalähiöissä eri sukupolvet asuvat yhdessä. Lisäksi somalikulttuuriin kuuluu tiivis sosiaalinen kanssakäyminen ja sairastuneen luona vieraileminen.

Testausta lisätään maahanmuuttajalähiöissä

Ruotsissa ei yleisesti ottaen ole ryhdytty kummoisiinkaan toimiin koronaepidemian vastustamiseksi, mutta uutinen somalitaustaisten maahanmuuttajien koronakuolemista aiheutti kiivaan rasismikeskustelun lisäksi muitakin reaktioita. Tukholman sairaanhoitopiiri ilmoitti, että koronatestausta tullaan lisäämään Järvan alueen suurissa maahanmuuttajalähiöissä.

Sosiaalidemokraatteja edustava kunnallispoliitikko Karin Wanngård ehdotti, että kaupungin pitää tarjota maahanmuuttajalähiöiden riskiryhmille mahdollisuus asua kaupungin kustannuksella hotellissa, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

– Nyt epidemian kiihtyessä ehdotuksemme on, että kaupunki vuokraisi hotellihuoneita, kurssikeskuksia ja hostelleja, jotta varmistettaisiin, että ihmisillä on mahdollisuus asua eristyksissä, ehdotti Karin Wanngård.

Hän lisäsi, että suuri osa Tukholman hotellihuoneista on tyhjillään, joten tilaa riittää. Tukholman kaupungin hallinto kartoittaa vaihtoehtoja ehdotuksen toteuttamiseksi.

Paperittomalla oikeus parempaan hoitoon?

Vaihtoehtomedia Nyheter idag oli tiedustellut terveydenhoitoviranomaisilta, miten nämä tulevat suhtautumaan tehohoitoa tarvitseviin, koronatartunnan saaneisiin ”paperittomiin” maahanmuuttajiin. Lehti oli huolissaan siitä, menevätkö laittomasti maassa olevat ulkomaalaiset ruotsalaisvanhusten edelle hoitojonoissa, kun mietitään, kuka pääsee tehohoitoon tai hengityskoneeseen ja kuka ei.

Terveydenhoitoviranomaiset vastasivat odotetusti, että potilaita ei tulla erottelemaan kansalaisuuden tai maassa olon laillisuuden mukaan, vaan annettava hoito päätetään puhtaasti lääketieteellisin perustein.

– Meidän priorisointiperiaatteemme lähtevät siitä, että hoidon tarve priorisoidaan lääketieteellisillä perusteilla ja että kaikki ihmiset ovat saman arvoisia, vastasi sosiaalihallituksen osastopäällikkö Thomas Lindén.

Sata miljoonaa kruunua YK:lle

Ruotsin kehitysyhteistyöministeri Peter Eriksson (kok) ilmoitti viikonloppuna, että Ruotsi antaa 100 miljoonaa kruunua YK:n kautta tehtävään koronanvastaiseen työhön muissa maissa.

– Tämä on globaali kriisi, jota ei voida ratkaista sillä, että kaikki hoitavat vain oman tonttinsa, perusteli kehitysyhteistyöministeri Eriksson rahoituspäätöstä Ruotsin tietotoimisto TT:lle.

Ruotsia ei todellakaan voida syyttää siitä, että se olisi keskittynyt vain pitämään ”oman tonttinsa” puhtaana. Ruotsalaisviranomaisten vähäisiä toimia virusepidemian torjumiseksi on luonnehdittu ”venäläisen ruletin” pelaamiseksi. Maa on virallisesti kiistänyt pyrkivänsä laumaimmuniteetin luomiseen, mutta toimet viittaavat vastaavan kaltaiseen taktiikkaan, kertoo Iltalehti. Ruotsissa kouluja tai ravintoloita ei ole suljettu, ja alle 50 hengen julkiset kokoontumiset ovat yhä sallittuja.

SUOMEN UUTISET