Työntekijät altistuvat koronavirukselle ja taudin leviäminen hoitolaitosten asukkaisiin on yhä todennäköisempää. Akuutti pula suojavarusteista Ruotsin terveydenhuollossa on todellinen ja perustuu lääninhallitusten jatkuvasti päivittyvään tilannekuvaan. SVT on päässyt tutustumaan raportteihin.

Kuntien materiaalitarpeet kartoittaa Ruotsissa periaatteessa sosiaalihallitus, tänään myös lääninhallitukset ovat kuntien tukena. Kuntien suojavarustetilanteen selvitys on meneillään ja SVT:n mukaan erityisesti hengityssuojien, maskien ja käsidesin tarve on suuri:

Visiirit vähissä

”Visiirejä ei riitä päivittäiseen käyttöön, hengityssuojat tosi vähissä, vain yksittäisiä silmäsuojia”, kerrotaan eräästä kunnasta. ”Varusteet riittävät nykyisellä sairastuneiden määrällä mutta ne loppuvat, jos sairastuneita tulee lisää”, todetaan toisaalla. ”Valtava tarve suojavarusteista”, raportoidaan eräältä epätoivoiselta paikkakunnalta.

Lääninhallitukset ovat havahtuneet todellisuuteen, mutta valtakunnassa on aluekohtaisia eroja. Monin paikoin virkahenkilöt odottavat yhä sosiaalihallituksen ja valmius- ja varautumisorganisaatio MSB:n (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ohjeita toimenpiteiksi.

SUOMEN UUTISET