Terveyden ja sairaanhoidon etiikan professori Lars Sandman Lindköpingin yliopistosta on tänään kertonut, että Ruotsissa valmistaudutaan priorisoimaan hoidon tarvitsijoita koronavirustilanteen vuoksi.

Helpottaakseen hoitajien ja lääkäreiden henkistä painetta näissä ratkaisuissa on Ruotsin Socialstyrelsen antanut tutkijoille tehtäväksi laatia dokumentin, jossa kerrotaan, millä kriteereillä priorisointia pitää sairaaloissa tehdä.

Asiakirja on nyt laadittu pikavauhtia ja siinä potilaat jaotellaan kolmeen kategoriaan sillä perusteella, kenellä odotetaan olevan eniten elinaikaa jäljellä. Tukholmassa tilanteen odotetaan etenevän tähän pisteeseen lähiaikoina.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vanhukset, joilla on vähiten elinaikaa jäljellä saattavat jäädä ilman tarpeellista hoitoa.

Suomen kansalaisia ei voi estää palaamasta

Ruotsissa asuu tällä hetkellä yli 700 000 ihmistä, joiden juuret ovat Suomessa. Suuri osa heistä asuu Tukholman alueella. Monella heistä on kaksoiskansalaisuus.

– Olen saanut tietoja, joiden mukaan ne henkilöt, jotka ovat joskus luopuneet Suomen kansalaisuudesta ovat alkaneet tiedustella, millä tavalla heille voitaisiin palauttaa Suomen kansalaisuus, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso kertoo.

– Tällä hetkellä huomio on kiinnittynyt kokonaan Helsinki-Vantaan paluuliikenteeseen ja sitä kautta Suomeen palaaviin henkilöihin. Vielä tätäkin suurempi riski on, että ruotsinsuomalaiset alkavat tulla rajan yli Pohjois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta. Suomen kansalaisia ei voi estää tulemasta Suomeen, vaikka he asuisivat vakituisesti Ruotsissa.

Pohjois-Suomessa rajalliset hoitomahdollisuudet

Pohjois-Suomessa on vain kaksi sairaalaa, joissa koronapotilaita voidaan hoitaa. Rovaniemellä ja Kemissä. Rovaniemellä on yhdeksän tehohoitopaikkaa ja Kemissä kahdeksan. Tehohoitopaikkoja voidaan hieman nostaa molemmissa sairaaloissa, mutta maksimikapasiteetti Rovaniemellä on noin 20 ja Kemissä 18.

– On ennakoitavissa, että paine Ruotsin rajalla kasvaa nopeasti ruotsinsuomalaisten virratessa Suomeen. Tärkeintä olisi pikaisella aikataululla tuoda ainakin näytteenottopisteitä rajalle ja asettaa palaavat henkilöt karanteeniin siksi aikaa, että testitulokset varmistuvat sekä asettaa kaikki positiivisen testituloksen saaneet valvottuun karanteeniin.

– Terveydenhuollon kapasiteetti Lapissa ei tule riittämään, jos viruksen leviämistä tätä kautta ei pystytä jarruttamaan. Olen tänään tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen asianomaiselle ministerille, toteaa Juuso.

SUOMEN UUTISET