Perussuomalaiset arvosteli tänään kyselytunnilla Helsinki-Vantaan lentokentällä annettavaa koronavirukseen liittyvää opastusta riittämättömäksi. Lentokentälle saapui vielä perjantaina 180 lentoa, ja Suomeen on kriisin alkamisen jälkeen saapunut jopa 200 000 riskialueilla, muun muassa Italiassa ja Espanjassa oleskellutta henkilöä.

Lentokentällä pyöritetään kuulutuksia ja näyttöpäätteillä ilmoituksia, joissa pyydetään ihmisiä menemään karanteenia vastaaviin oloihin kahdeksi viikoksi, mutta terveysviranomainen ei ole näitä ihmisiä vastassa.

– Monet eivät kuule tai välitä ohjeista. He siirtyvät kentältä eteenpäin, ympäri Suomen, jopa julkisissa liikennevälineissä. Finavia ei voi tehdä viranomaisten toimia, Rajavartiolaitoksella ei ole valtuuksia, THL:n asiantuntijoille maahan saapuvat ihmiset tulivat kuulemma yllätyksenä, ja ministeriössä oli tietokatkos, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra luetteli.

– Kysyn hallituksella, miten tämä on mahdollista, kuka on tehnyt virheen? Mitä te aiotte tehdä näiden ihmisten tavoittamiseksi? Onko tilanne nyt muuttunut?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että ihmisten on omatoimisesti mentävä karanteeniin kahdeksi viikoksi maahan saavuttuaan. Hän myönsi, ettei kentällä ole ollut riittävän selkeitä ohjeita, mutta Marinin tietojen mukaan ongelmiin olisi puututtu ja niitä olisi pyritty ratkaisemaan.

https://www.facebook.com/tatjana.aidanjuuri/videos/10158049482872488/

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tenttaa hallitusta kyselytunnilla. 3 min 50 sek. Facebook-video.

Riittävätkö varmuusvarastot?

Perussuomalaiset kantoi huolta myös sairaaloiden suojausvälineiden riittävyydestä. Purran mukaan sairaaloista, kotihoidosta, hammashoidosta ja vastaavilta aloilta kuulee huolta siitä, että erilaisia suojausvälineitä, kuten hengityssuojia, ei ole riittävästi.

– Maanantaina kerrottiin, että huoltovarmuusvarastot avataan ja tarvikkeita kuljetetaan yksiköihin riittävästi. Viestit vähissä olevista suojista eivät kuitenkaan ole loppuneet, Purra huomautti.

Purra kysyi hallitukselta, kuinka pitkään kriisiin varmuusvarastojen välineet riittävät ja mihin perustuvat väitteet, että Suomi on hyvin varautunut koronapandemiaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että Suomessa on varauduttu varautumissuunnitelman mukaisesti. Huoltovarmuusvarastosta on. Pekosen mukaan toimitettu miljoonia kappaleita välineitä sairaaloihin ja että varmuusvarastoja täydennetään jatkuvasti.

SUOMEN UUTISET