Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Sanna Marinin hallituksen paljon puhutuista varautumistoimista koronan tautihuipun ollessa edessä.

– Hallitus on väittänyt seuranneensa ja varautuneensa hyvin koronakriisiin, mutta tiedot kentältä kertovat toista: jopa kertakäyttövälineitä jouduttiin alkaa pestä ennen kuin yksikään potilas oli vielä menehtynyt koronavirukseen. Kun varautumistaso on ollut näin heikko, on syytä olettaa, eduskuntaa on ohjattu harhaan, Sebastian Tynkkynen toteaa.

Hoitajien testauksessa vakavia puutteita

Koronaepidemia asettaa koko yhteiskunnan ennennäkemättömän haasteen eteen. Erityisen haavoittuvassa asemassa on suomalainen terveydenhuolto, jonka parissa työskentelevät ammattilaiset pelastavat ihmishenkiä ja tekevät kaikkensa, jotta epidemiasta selvittäisiin.

– Terveydenhuollon henkilökunnalle tulee varata ja tilata kaikki resurssit, joita epidemian selättämiseen tarvitaan ja täten turvata suomalaisen terveydenhuollon kantokyky. Hengityssuojaimet, kasvo- ja silmäsuojat sekä käsihuuhdepullot ovat epidemian aikana tärkeitä välineitä, joista ei saa olla pulaa kriisin syventyessä. Hoitajien testauksessakin on esiintynyt vakavia puutteita, Tynkkynen sanoo.

Happilaitteet tulevat olemaan kortilla

Useissa maissa on otettu kriisin pahetessa käyttöön kenttäsairaaloita. Muiden maiden esimerkkien perusteella on jo tiedossa, että happilaitteet tulevat kriisin aikana olemaan kortilla.

– Kysynkin, mikä on tilanne hengityskoneiden, suojavälineiden ja muiden tarvikkeiden tilaamisessa juuri nyt? Kuinka paljon hallitus on laskenut saavansa reservistä käyttöönsä lisää terveydenhuollon henkilöstöä? Onko hallituksella valmiiksi varaukset tiloista kenttäsairaaloille, jos tehohoitopaikkojen kaksinkertaistaminen ja korona-vuodepaikkojen lisääminen eivät riitä? Mihin tiloihin nämä paikat tullaan tekemään? Tynkkynen kysyy hallitukselta.

Tynkkysen mukaan eduskunta tarvitsee nyt hallitukselta enemmän tietoa todellisesta tilanteesta terveydenhuollossa, jotta oppositio yleensäkin voi hoitaa kriittisen tehtävänsä hallituksen toimien tarkastajana ja kirittäjänä.

SUOMEN UUTISET