Ruotsin maahanmuuttovirasto on näinä aikoina kysymystulvan kohteena. Koronaviruksen alkuunsaattamat talousvaikeudet pakottavat yritykset säästökuurille ja ensimmäisenä katoavat maahanmuuttajille tyypilliset palvelualojen työpaikat. Ruotsin radio raportoi.

Oleskeluluvan saaminen ja perheenyhdistäminen edellyttävät sitä, että hakija pystyy taloudellisessti huolehtimaan itsestään ja läheisistään.

Työpaikoilla ovi käy nyt ulospäin ja ensimmäisenä irtisanomiset iskevät Ruotsin työsopimuslain ja työehtosopimusten mukaisesti taloon viimeksi tulleisiin työntekijöihin.

Maahanmuuttajan työ katoamassa

Ruotsin radion Ekot-ohjelmassa syyrialainen parturiyrittäjä ja osa-aikainen äidinkielenopettaja Kawa Muhamed purkaa tuntojaan.

– Olen anonut oleskelulupaa ja yritän saada myös perheeni tänne. Olen todellakin hiukan huolestunut siitä, katoaako minulta työ alta koronakriisin seurauksena. Se vaikuttaa asioideni käsittelyyn Maahanmuuttovirastossa.

Oleskeluluvan ehtoja ei muuteta

Maahanmuuttovirasto on saanut viljalti kyselyitä viruspandemian mahdollisista vaikutuksista oleskeluluvan myöntämiseen ja perheenyhdistämisiin. Viraston edustajan mukaan ehtoja ei ole muutettu mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson kieltäytyi yleisradion haastattelusta mutta ilmoitti, että säännöksiä ei olla muuttamassa.

SUOMEN UUTISET