Ruotsissa havaittiin koronaepidemian alkuvaiheessa, että somaleilla oli suuri yliedustus koronaan menehtyneiden joukossa. Nyt myös Norjassa on todettu, että koronatartunnan saaneiden joukossa on huolestuttavan monta somalivähemmistön jäsentä. Syiden arvellaan liittyvän somalien omaan kulttuuriin ja somalinkielisen koronatiedotuksen vähäisyyteen.

Suomen Uutiset kertoi äskettäin, että epidemian alkuvaiheessa Tukholman alueella koronaan kuolleista suurin osa oli somaleja. Ruotsinsomalien lääkäriyhdistys vaatii koronatiedottamisen lisäämistä somaliaksi. Ruotsissa pyritään kaikin tavoin huolehtimaan maahanmuuttajien oikeuksista koronakriisin keskelläkin.

Nyt sama ilmiö on nähtävissä Norjassakin, kertoo Norjan yleisradio NRK. Vasemmistopuoluetta edustava norjansomali Abdi Said vaatii, että poliitikkojen on otettava paremmin huomioon ahtaasti asuvien maahanmuuttajien olosuhteet koronavirusepidemiaa torjuttaessa. Said on ollut jo pitkään huolissaan epidemian leviämisestä somalivähemmistön keskuudessa Oslon itäisissä lähiöissä.

Tietyt ryhmät kärjessä koronatilastoissa

Huhtikuun alussa julkaistujen tilastojen mukaan somalit ovat Norjassa se maahanmuuttajaryhmä, johon koronaepidemia on iskenyt kaikkein kovimmin.

THL:ää vastaava Norjan kansanterveysinstituutti FHI tiedottaa, että Norjassa on todettu 4 655 koronatartunnan saanutta henkilöä, joista 829 on syntynyt ulkomailla. Näistä noin 200 on somaleja, kirjoittaa FHI.

FHI korostaa, että todettujen koronatartuntojen jakauma sukupuolen, iän, tartuntapaikan ja syntymämaan suhteen riippuu pitkälti siitä, ketkä ovat käyneet testeissä.

– Joka tapauksessa näyttää siltä, että tietyt ryhmät, kuten Somaliassa syntyneet, ovat olleet alttiimpia tartunnalle, FHI toteaa.

FHI:n osastonjohtaja Line Vold sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatietoa pyritään tarjoamaan eri kielillä ja eri tiedotuskanavia myöten.

Levinnyt erityisesti maahanmuuttajalähiöissä

Infektioasiantuntija Tore Steen on huolissaan tartuntojen lisääntymisestä maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä. Epidemian alkuvaiheessa korona levisi kiivaimmin Oslon länsipuolen alueilla, joiden asukkaat olivat käyneet hiihtolomalla Italian ja Itävallan Alpeilla.

– Viime viikkoina uusia tartuntoja on ilmennyt erityisesti maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä, Steen sanoo.

Somalitaustainen vasemmistopuolueen poliitikko Said arvelee, että somalien kulttuuri tekee heidät erityisen haavoittuviksi koronavirukselle.

– Me somalit olemme sosiaalisia ja tykkäämme viettää aikaa yhdessä ja jutella, Said sanoo. Ja se ei ole koronaviruksen leviämisen kannalta hyvä juttu.

Myös Ruotsin tapauksessa viruksen runsaan leviämisen syyksi epäiltiin sitä, että somalikulttuuriin kuuluu tiivis sosiaalinen kanssakäyminen ja sairastuneen luona vieraileminen.

Infektioasiantuntija Steenin mukaan on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota siihen, että koronakaranteenissa olevat maahanmuuttajat tietävät, mitä he voivat eristyksen aikana tehdä ja mitä eivät. Muuten ”sosiaalisen etäisyyden” pitämisen viesti ei mene perille.

SUOMEN UUTISET