Koronavirus aiheuttaa ylimääräisiä ongelmia myös vastaanottokeskuksissa, sillä karanteenissa olo ei kaikkia miellytä. Saksassa on koettu jopa pieniä mellakoita turvapaikanhakijoiden pyrkiessä vapauteen. Suomessa Joutsenon säilöönottokeskuksen asukkaat ovat protestoineet nälkälakkoilemalla.

Halberstadtin vastaanottokeskuksessa keski-Saksassa on lähes 850 asukasta, jotka ovat joutuneet olemaan koronakaranteenissa maaliskuun lopusta lähtien, kun keskuksessa todettiin koronatartunta. Karanteeni ei kuitenkaan kaikkia miellytä.

Lauantaina Halberstadtin vastaanottokeskuksessa viitisenkymmentä asukasta ryntäsi kahta asuinrakennusta erottavan aidan yli, kertoo Bild-lehti. Seurauksena oli pienimuotoinen mellakka ja yhteenottoja vastaanottokeskuksen asukkaiden ja vartijoiden välillä. Yksi raskaana oleva turvapaikanhakija jouduttiin viemään sairaalaan tarkkailuun.

Hyvä ruoka ja nettiliittymä – parempi mieli!

Asukkaat ovat valittaneet karanteenin lisäksi myös ruuasta. Nyt viranomaiset ovat ilmoittaneet, että tarjottavan ruuan laatua tullaan parantamaan.

Turvapaikanhakijoille jaetaan myös ilmaisia puhelinkortteja karanteenissa olemisen aiheuttaman tylsyyden helpottamiseksi. Lisäksi vastaanottokeskukseen hankitaan tehokkaampi nettiliittymä.

Bremenissä vaaditaan hotellimajoitukseen pääsyä

Myös Vegesackin vastaanottokeskuksessa Bremenissä on protestoitu maaliskuun lopusta lähtien, jolloin keskuksessa todettiin koronatartunta, kertoo paikallinen Weser-Kurier-lehti. Turvapaikanhakijat ovat sitä mieltä, että satojen ihmisten oleskelu samassa majoitusyksikössä ei ole turvallista koronaepidemian vuoksi.

Mielenosoittajat kritisoivat sitä, että vastaanottokeskuksessa useat ihmiset joutuvat nukkumaan samassa huoneessa ja että turvavälejä ei voida noudattaa ruokailun aikana. Siksi protestoijat vaativat, että entisen Vulkanin telakan alueella sijaitseva vastaanottokeskus on suljettava ja turvapaikanhakijat on sijoitettava hotellimajoitukseen.

Myös vastaanottokeskuksen vartijat vaativat parempia suojaimia ja vaarallisen työn lisää. Kaupungin virkamiehet ovat ryhtyneet toimiin turvapaikanhakijoiden hajasijoittamiseksi nuorisohostelleihin. Ensimmäiselle sadalle on jo löydetty majapaikka muualta.

Suomessa nälkälakkoiltu säilöönottokeskuksessa

Osa Joutsenon säilöönottokeskuksen asukkaista meni nälkälakkoon maaliskuun loppupuolella, kertoi Yle. Kotimaahansa palauttamista odottavat säilöönotetut olisivat halunneet vapauteen korona-ajaksi.

Kymmenkunta asukasta aloitti nälkälakon antaakseen pontta vaatimukselleen. Kolme päivää myöhemmin Yle kuitenkin uutisoi, että suurin osa nälkälakossa olleista on jo palannut ruokailemaan muiden kanssa normaalisti. Säilöönotettujen vaatimukseen päästä vapaaksi ei suostuttu.

Joutsenon 70-paikkaisessa säilöönottoyksikössä on tällä hetkellä noin 30 asukasta. Osa odottaa rikosperusteista karkotusta. Osa puolestaan on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottaa kotimatkaa säilössä, koska poliisi epäilee heidän saattavan piiloutua välttyäkseen käännytykseltä.

SUOMEN UUTISET