Somalit sairastavat Covid-19-tautia seitsemän kertaa enemmän kuin muu väestö keskimäärin Ruotsissa. Huomattava yliedustus sairastuneiden joukossa on myös turkkilaisilla ja irakilaisilla. Tiedot vahvistaa Aftonbladetissa valtionepidemiologi Anders Tegnell.

Alustavat tiedot maahanmuuttajien muuta väestöä korkeammasta pandemiariskistä saatiin maaliskuun lopulla. Tukholman alueella Covid-19-tautiin tuolloin kuolleista 15 ihmisestä kuusi oli somaleja. Asiasta kertoi myös Suomen Uutiset.

Maahanmuuttajien sairastavuus moninkertainen

Ruotsin terveysviranomaiset ovat nyt selvittäneet tilastollisesti, millainen yliedustus muissa maissa syntyneillä on koronaan sairastuneiden joukossa. Muita kansanryhmiä korkeampi sairastavuus Covid-19-tautiin on henkilöillä, jotka ovat syntyneet Somaliassa, Turkissa, Irakissa, Suomessa, Eritreassa, Syyriassa, Iranissa ja entisen Jugoslavian alueella.

Taulukko alla:

Syntymämaa Tapauksia Yliedustus
Somalia 283 7
Turkki 150 5,1
Irak 242 2,9
Suomi 188 2,3
Eritrea 55 2,1
Syyria 197 1,8
Iran 83 1,8
Entinen Jugoslavia 60 1,6

Yliedustus kertoo, kuinka monta kertaa keskimääräistä enemmän korontapauksia esiintyi kyseisessä kansanryhmässä 13.3.-7.4. välisenä aikana. Lähde: Ruotsin Kansanterveyslaitos (Folkhälsomyndigheten)

Viime tiistain luvut osoittavat, että Covid-19-tartunnan saaneita on Tukholmassa eniten maahanmuuttajavaltaisissa Rinkeby-Kistan lähiöissä sekä Spånga-Tenstan alueella. Rinkebyssä koronatapauksia oli 58 per 10 000 asukasta ja Spångassa 48/10 000.

Vanhat siirtolaiset sairastavat myös

Suomalaisten ja turkkilaisten korkeat koronaluvut johtuvat valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan todennäköisesti siitä, että molempiin väestöryhmiin kuuluu paljon vanhoja ihmisiä. He ovat tulleet Ruotsiin jo 1960-luvulta lähtien.

– He kuuluvat ikäryhmiin, joilla on korkea sairastavuus. Monet heistä ovat yli 60-, 70-, 80-vuotiaita, Tegnell sanoo.

Yliedustuksen syitä täytyy Tegnellin mukaan tarkastella tässä vaiheessa tietyllä varovaisuudella:

– Ahtaasti asuminen on varmasti riskitekijä viruksen tarttuvuudessa. Arvelen kuitenkin, että meidän täytyy tutkia näitä lukuja todella syvällisesti, ettemme sorru helppoihin tulkintoihin.

SUOMEN UUTISET