Tukholmassa oli huhtikuun neljänteen päivään mennessä kuollut Covid-19 -tautiin 225 ihmistä. Heistä 43 oli assyrialaisia/syyrialaisia, kirjoittaa toimittaja Nuri Kino Svenska Dagbladetissa.

Koronaan Tukholmassa kuolleet asuivat Järvan alueen lähiöissä. He ovat alunperin kotoisin Syyriasta ja Irakista. Syynä Covid-19 -taudin rajuun leviämiseen maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla pidetään Expressenin mukaan asukkaiden vaikeuksia löytää virallista informaatiota pandemiasta omalla äidinkielellään.

Suomen Uutiset kertoi maaliskuussa Järvan alueen somalien suuresta lukumäärästä Tukholmassa Covid-19 -tautiin kuolleiden joukossa. Syyksi koettiin puutteellinen tieto tilanteen vakavuudesta sekä se, että ihmiset asuvat ahtaasti ja monesti monta sukupolvea saman katon alla. Ruotsinsomalien lääkäriyhdistys vaatikin tuolloin koronatiedottamisen lisäämistä somaliaksi.

Sosiaalinen media vahvistaa kuolemat

”Nuorin oli 56-vuotias, vanhin 89. Nuorimmalla ei ollut muita vakavia sairauksia. Olin yhteydessä 20 perheeseen ja niistä seitsemässä kerrottiin, ettei vainajalla ollut muita tauteja”, kirjoittaa toimittaja Nuri Kino assyrialaisista koronan uhreista Svenska Dagbladetissa.

Kino kertoo Expressenissä, että hän sai kuolleiden assyrialaisten lukumääräksi 43 ihmistä käymällä läpi sosiaalisen median päivityksiä, kuulemalla poisnukkuneiden omaisia sekä ylipäänsä hyödyntämällä kontaktejaan kansanryhmän sisällä. Hän toteaa myös, että assyrialaisten oma kulttuuri on ollut osasyynä tragediaan: ”Vietämme paljon aikaa yhdessä ja monesti kaikki sukupolvet ovat mukana”.

SUOMEN UUTISET